Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjan: Hjälp oss nu – för vi kommer hjälpa er

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Björn Erikson, sjukvårdsdirektör.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Fältsjukhuset i Älvsjö.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Fältsjukhuset i Älvsjö.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Fältsjukhuset i Älvsjö.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Södersjukhuset.Foto: YLWA YNGVESSON
Fältsjukhuset byggs upp.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Irene Svenonius, regionfinansråd i Stockholm.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Coronautbrottet har satt sjukvården i Stockholm under rejäl press. 

En 26-åring avlidit, och samtidigt berättar finansregionsrådet Irene Svenonius att tuffare tider väntar. 

– Tyvärr väntar ännu mörkare tider kommande veckor. Vi vet att fler kommer att mista livet, säger hon. 

Fältsjukhuset i Älvsjömässan öppnas nästa vecka och kommer ha plats för 600 patienter. Tanken med det provisoriska sjukhuset är att det ska ta emot vanliga patienter, och inte intensivvårdspatienter som tidigare var tanken, berättar hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.

På pressträffen meddelade finansborgarrådet Irene Svenonius att mörkare tider väntar för Stockholm och passade på att uppmana alla till att följa Folkhälsomyndighetens råd. 

– Tyvärr väntar ännu mörkare tider kommande veckor. Vi vet att fler kommer att mista livet, säger hon. 

– Vi ska inte åka i väg över påsken. Vi ska hålla oss i ensamhet så långt vi kan. Andra ska låta bli att åka till fjällen, vi ska stanna här, säger hon.

Svenonius vädjan: Hjälp oss

Samtidigt som antalet coronasjuka patienter kommer att öka har flera sjukvårdsinrättningar rapporterat om akuta behov av skyddsutrustning. Svenonius vädjar till de andra regionerna om hjälp. 

– Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyrelsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmittan. Vi i Stockholm kommer att ställa upp för andra regioner när vi har passerat toppen, då ska vi försöka hjälpa till med skyddsutrustning och personal där vi kan.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm säger att staden behöver tredubbla den nuvarande intensivvårdskapaciteten. 

– Jag har beskrivit covid-19 som en storm. Vi visste inte riktigt när den skulle komma. Vi kan konstatera just nu att stormen tilltar i styrka. Det är på sju dagar en fördubbling av vanlig sjukhusvård, i går var vi uppe i 450 sjukvårdsplatser för covid-19, säger han. 

26-årig kvinna avliden

Enligt uppgifter till DN ska en 26-årig kvinna ha avlidit på Södersjukhuset i fredags efter att ha vårdats på en specialinrättad intensivvårdsavdelning för coronasmittade patienter. 

Samtidigt varnar Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, för att sjuk- och intensivvårdsbehovet ökar dramatiskt för varje dag i en intervju med Sveriges Radio under måndagsförmiddagen. 

– Vi ser just nu i Stockholm att sjukvårdsbehovet ökar snabbt dag för dag. Vi ser också att intensivvårdsbehovet ökar dramatiskt. Det går snabbt nu men vi har hela tiden planerat för det värsta även om vi hoppats på det bästa, säger han till SR. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Vårdplatser byggs ut i expressfart • Uppmaningen: Stanna hemma.
Björn Eriksson om coronakrisen: ”Stormen tilltar i styrka”.