Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukvårdens vädjan: Inför nya restriktioner

Coronasmittan i landet ökar kraftigt – men regeringen nekar kravet på nya restritioner
Efter kraftig ökning av smittan vädjar nu sjukvårdsrepresentanter i Storbritannien om att införa nya restriktioner.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Men vädjan får kalla handen av Boris Johnson.
Foto: JULIAN SIMMONDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Regent Street i London.
Foto: Alex Lentati/LNP/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Coronasmittan ökar kraftigt i Storbritannien.

Tisdagens dödssiffra var den högsta sedan i mars.

Nu bönfaller höga sjukvårdsrepresentanter regeringen om att införa nya restriktioner.

– Det kommer oundvikligen att bli värre, säger Matthew Taylor, chef för sjukvårdens samarbetsorgan, enligt Sky News.

Men bönerna nekar ohörda – i stället lyfter regeringen fram att de köpt 730 000 kurer med antivirala mediciner. 

Klockan 18 på onsdagen håller Storbritanniens hälsominister Sajid Javid en extrainkallad presskonferens med anledning av eskalerande smittspridning och dödstal.  

Innan presskonferensen släppte regeringen nyheten om att de tecknat avtal för två antivirala mediciner som de hoppas ska trycka ner smittalen under vintern. 

Dels 480 000 kurer av medicinen Molnupirvair , de har även tecknat avtal för 250 000 kurer av en medicin som produceras av Pfizer, Ritovanir. 

– De här antiviralerna har potentialen att påskynda återfrisknande och stoppa sjukdom från att eskalera, säger Sajid Javid, som säger att målsättningen är att distribuera medicinerna så snabbt som möjligt till befolkningen. 

Regeringen ska kampanja för vaccinationer

Han berättar att regeringen även kommer genomföra en offensiv för att de miljoner som fortfarande är ovaccinerade ska gå med på att vaccinera sig. 

Den tredje delen i regeringens strategi för att komma till rätta med smittspridningen är booster-doser till dem som vaccinerats, en kampanj som är i gång. 

– Vi måste alla spela vår roll i det här nationella åtagandet och alla tänka på hur vi kan bidra, säger Sajid Javid, och nämner förutom vaccinationer att bete sig försiktigt i offentliga miljöer och vädra hemma om man har besök.  

Under tisdagsdygnet registrerades 223 dödsfall till följd av covid-19 i Storbritannien – den högsta siffran sedan 9 mars. Den höga smittan, nu bland de högsta i världen, har också gjort att trycket på sjukvården är högt.

På sjukhusen är nu nio av tio sängar upptagna, samtidigt som 5,7 miljoner invånare väntar på vård som också kan ha blivit uppskjuten på grund av pandemin.

Nu måste plan b sättas i verket – med rekommendationer om munskydd, hemarbete och mobilisering för att underlätta för sjukvården, menade Matthew Taylor, chef för NHS Confederation, ett samarbetsorgan för den offentliga sjukvården i Storbritannien.

– Vi befinner oss precis på gränsen – och det är mitten av oktober. Det skulle krävas en enormt stor tur för att vi inte kommer att hamna i en svår kris inom de närmaste tre månaderna, sa han enligt The Guardian

Han vädjan visade sig dock eka ohörd under regeringens presskonferens. 

Kan bli dags för ”Plan B”

Samtidigt sprids en ny mutation av deltavarianten, hittills kallad AY.4.2, snabbt i landet. Den tycks vara 10-15 procent mer smittsam än den tidigare och det skulle i så fall innebära att det är den mest smittsamma varianten hittills. 

– Även om det inte finns bevis för att det utgör ett större hot, kan nästa variant, eller nästnästa, göra det, säger Sajid Navid om den nya varianten under presskonferensen.  

Än är det dock för tidigt att slå fast, även om det är viktigt att följa utvecklingen, har forskare på området sagt.

Den brittiska regeringen har lagt fram en ”Plan B” som eventuellt kan bli aktuell – men det beror på utvecklingen framöver.

I ”Plan B” ingår att återinföra krav på munskydd, att införa vaccinpass för att till exempel få gå på puben eller konserter, samt att åter kräva att alla som kan ska jobba hemifrån. 

Plan C innebär en ny lockdown vilket regeringen vill undvika in i det längsta nu när ekonomin har börjat återhämta sig. 

Lettland inför en månads lockdown

Svenske Kim: ”Det är mycket fake news kring vaccinationer”.