Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Thomas var på jobb – bestals på munskydd

Till sommaren är Thomas klar som ambulanssjuksköterska.Foto: Privat / Privat
Thomas tror inte att regionen kommer att polisanmäla händelsen.Foto: Privat / Privat

Sjuksköterskan Thomas Halin, 29, skulle vårda en patient i en lägenhet. 

När han var klar hos patienten upptäckte han att någon hade stulit munskydd från båren. 

– Jag blir förbannad, man känner sig tom, säger han till Expressen. 

Thomas Halin arbetar som sjuksköterska och var ute på jobb tillsammans med sin kollega som är ambulanssjuksköterska i måndagsnatt. De fick ett larm och behövde åka till en adress i Upplands Väsby. De kom fram och tog ur båren ur bilen men ställde den i trapphuset och gick upp till lägenheten när de hörde en dörr som stängdes.

– Vi lämnade båren vid hissen och när vi gick in hörde vi en dörr som gick igen, antingen en lägenhetsdörr eller portdörren, säger Thomas Halin. 

De var inne hos patienten i fem minuter och när de kom tillbaka såg de att någon hade varit i deras väska som hänger på båren, ungefär fem–sex munskydd var stulna . 

– Halva väskan är genomskinlig så man ser vad det finns för material i den. Man tog operationsmunskydden, de som tandläkare har. Det enda som sparades var det som hade filter. De visste vad de tog för de lämnade resten, säger han.

”Man blir förbannad”

Under natten mellan måndagen och tisdagen var Thomas och hans kollega ute på totalt sju jobb där de behövde skyddsutrustning som munskydd, visir och handskar. Och munskydden stals på kvällens fjärde jobb, därefter besökte de ytterligare tre patienter där de behövde skyddsutrustning. 

– Man blir förbannad och det är klart det är jävligt egoistiskt tänk att ta – framför allt från oss – som träffar patienter där vi måste skydda oss med de här munskydden dagligen, säger han. 

Skyddsutrustning är en bristvara i vården och det börjar sina i ambulansförråden. Thomas Halin jobbar i norra delen av Stockholm och Stockholms län, totalt är de runt åtta ambulanser i området som delar på ett förråd. Senast då de tittade i förrådet fanns det fyra munskydd.

– När vi kom och skulle fylla på såg vi att det fanns fyra munskydd, det kan finnas någonstans, men det var vad vi hittade. Vi behövde inte alla men efter stölden hade vi sex munskydd kvar i bilen och det kan räcka med tre jobb där båda behöver ha munskydd så är det slut sen. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.