Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Kious Kelly dog av viruset

Värst är situationen i New York där sjukhusen börjar få slut på utrustning.
Sjuksköterskan Kious Kelly dog i corona, 48 år gammal.Foto: AP

Sjuksköterskan Kious Kelly, 48 tros vara den första vårdanställda att dö av corona i New York. 

Innan sin död skrev han ett sista sms till sin syster.

”Jag är okej. Säg inget till mamma och pappa.”, skriver The New York Times

Kious Kelly hade bott i New York i 20 år. Han flyttade till staden för att bli professionell dansare men utbildade sig senare till sjuksköterska. Under coronakrisen jobbade han mycket och nära coronasmittade patienter på Mount Sinai-West-sjukhuset.

– Han flyttade dem, transporterade dem, gick in i deras rum. Han gjorde vad som helst för att avlasta akuten eller för att hjälpa sjuksköterskorna så att patienter inte skulle sitta i korridorerna och exponera andra, säger en kollega till NBC News.

Den 18 mars skrev han till sin syster Marya Sherron att han hade testat positivt för coronaviruset och att han nu själv vårdades.

”Jag är okej. Säg inget till mamma och pappa.”, skeev han enligt The New York Times. 

Systern: ”Det kommer bara bli värre”

Precis som i Sverige är debatten om brist på skyddsutrustning i vården stor även i USA. Kious Kelly arbetade ibland helt utan skydd och själv led han av astma. Flera av hans kolleger vittnar om förhållandena och är upprörda över händelsen. De säger bland annat att personalen bara ska ha fått en uppsättning skyddskläder per skift. 

Till NBC News säger systern att hon tror att fler kommer drabbas av det som hände hennes bror. 

– Det kommer bara att bli värre. Han är inte den enda med astma. Han är inte den enda med förhållanden som går till arbetet varje dag för att hjälpa och kämpa för andra, säger hon till NBC News.

Mount Sinai-West-sjukhuset har inte velat svara på frågor om hur Kelly exponerades för viruset, men uppger att det funnits tillräckligt med skyddsutrustning.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/153/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

 

Fångarna rasar – får inget skydd.