Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskan: De åtta vanligaste frågorna vi får

”Covid-19 sprids snabbt och vi vet att det är dödligt”.
Sjuksköterskan Sofia Berggren, tillförordnad driftschef vid Medhelp som driver 1177 i Stockholm på uppdrag av region Stockholm. Sedan det nya coronaviruset började sprida sig har antalet samtal till Vårdguidens nummer 1177 ökat med 400 procent
Foto: SIMON ELIASSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sofia Berggren.
Foto: SIMON ELIASSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

11 445 personer har bekräftats smittade i Sverige – men eftersom inte alla testas kan långt många fler vara smittade.

Sofia Bergren, sjuksköterska på MedHelp, som svarar för 1177 Vårdguiden, svarar här på de åtta vanligaste frågorna de får. 

Hur gör jag för att bli testad?

– I nuläget testas endast de som är svårt sjuka och ligger inlagda på sjukhus (gäller i Region Stockholm och kan skilja sig åt i olika regioner). Detta kan komma att ändras men just nu ser det ut så här. Det gäller även om du har varit utomlands eller träffat någon som du vet är sjuk i covid-19.

Hur vet jag om det är covid-19 jag har haft? 

– Det vet du inte i nuläget, detta på grund av att de som tillfrisknat inte testas i nuläget. Detta skulle kräva enorma resurser av sjukvården. 

När behöver jag träffa läkare och när kan jag vara hemma och vila? 

– De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Ring 1177 om du har symtom så gör en sjuksköterska där en bedömning av hur just du ska göra. 

Finns det något vaccin mot covid-19? 

– Det finns ännu inget godkänt vaccin mot covid-19.

Jag tror att jag har haft covid-19 men nu mår jag bra förutom att jag inte känner varken smak eller lukt. Behöver jag stanna hemma fortfarande? 

– Nej, om du mår bra i övrigt och har varit symtomfri två dygn behöver du inte stanna hemma. 

När kan jag återgå till arbete/skola? 

– Stanna hemma så länge du känner dig sjuk och/eller har symtom, även milda. Vänta sedan minst två dygn efter det att du blivit frisk och symtomfri, innan du går tillbaka till jobbet eller skolan. Du kan fortsätta att ha torrhosta efter att du blivit helt fri från en covid-19-infektion. Du kan återgå till arbete eller skola även om du har lättare torrhosta. Torrhosta som är kvar sju dagar efter att du först har blivit sjuk, och två dagar efter att alla andra symtom försvunnit helt bedöms inte medföra risk för smittspridning till andra.

Jag har snuva, hur vet jag om det är pollenallergi eller covid-19? 

– Stanna hemma om du känner dig tveksam vad som orsakar dina symtom. Medicinera med läkemedel mot allergi. Om symtom inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att symtomen sannolikt beror på allergi så behöver du inte vara hemma längre. 

Är pollenallergiker en riskgrupp?

– Personer med astma och allergi räknas inte till riskgrupperna för covid-19 i de studier som genomförts. Det är dock oklart i vilken utsträckning dessa grupper har studerats och därmed är det svårt att helt utesluta att de inte har en ökad risk. 

Flera coronapatienter i Sydkorea testades positivt igen.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.