Stefan Löfven: ”Det är uppenbart för alla”

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Statsminister Stefan Löfven intervjuas av Mats Knutson i SVT. Han medger att Sveriges beredskap inte varit tillräckligt bra.
Foto: SVT
”Det är uppenbart för alla”, säger statsministern.
Foto: SVT

Stefan Löfven intervjuades i SVT – där han hotade att ta hjälp av polisen för att se till att uteserveringar inte bli överfulla.

Samtidigt medgav han att Sveriges beredskap inte varit ”tillräckligt bra”.

– Det är uppenbart för alla, ur många olika aspekter, säger statsministern.

För drygt två veckor sedan infördes ett besöksförbud på landets äldreboenden, för att förhindra ytterligare smittspridning hos riskgruppen.

– Det här är ett allvarligt läge. Vi har sedan en tid en allmän smitta i samhället, vi har fått in det på äldreboenden. Vi har människor som har avlidit, människor som lider och människor som sörjer. Det är allvarligt, säger statsministern i SVT.

Stefan Löfven vill inte ge sin syn på om läget kommer bli värre i Sverige – utan överlåter den frågan till expertmyndigheter.

Han vill heller inte svara på Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs utspel om att Socialdemokraterna svikit de äldre.

– Jag kommer inte gå in i polemik om detta. Jag är fullt fokuserad på att dämpa smittspridningen och att vi dämpar effekterna för företagare och andra, säger statsministern i Helgstudion.

Löfven: Beredskapen har inte varit tillräckligt bra

Nästa vecka ska 18 000 patienter och anställda inom vården testas för om har eller har haft corona, skriver TT. 

– När epidemin var alldeles ny hade man begränsad kapacitet att testa. Nu har vi nya metoder för att testa och analysera som är både snabbare och billigare, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien till nyhetsbyrån.

Men fortsatt finns det ingen uthållighet kring skyddsmaterial i vården. Socialstyrelsen följer varje dag inflödet och samordnar med regionerna för att skyddsmaterialet lokalt inte ska ta slut.

Regeringen har fått kritik för att Sverige inte haft ett beredskapslager – som avvecklades efter Kalla kriget. För SVT:s Mats Knutson erkänner Stefan Löfven att Sveriges beredskap ”inte varit tillräckligt bra”.

– Det är uppenbart för alla, ur många olika aspekter, säger Löfven. 

Om påskens restaurangträngsel: ”Ska stängas”

Regeringen har påbörjat en nationell säkerhetsstrategi för att se till att landet står rustat för olika kriser – bland annat inom vården. Löfven säger att det finns en bred samsyn bland riksdagspartierna i arbetet med säkerhetsstrategin.

– Så vi får dra slutsatser även från den här krisen, vad vi kan lära oss, säger han i Helgstudion.

När solen tittat fram i påsk har snabbt uteserveringar blivit fulla – med besökare som sitter tätt inpå varandra. 

Stefan Löfven hotar med polismyndigheten om trängselreglerna inte efterföljs.

– Om man inte sköter det här, då ska det stängas.

Statsministern i intervju med SVT: ”Beredskapen har inte varit tillräckligt bra”.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.