Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sigrid och Iris vänder på traditionen – delar ut gåvor till äldre: ”Massa gott”

Se Expressens specialprogram om cornaviruset med intervjuer av bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt.
Liane Blom och Anna-Frida Hellberg.Foto: Britta Söderberg/Fagersta-posten
Liane Blom och Anna-Frida Hellberg.Foto: Britta Söderberg/Fagersta-posten

Här är coronanyheter från landet runt.

Vilken är din favorit på påskbordet?

När eleverna är borta dansar lärarna i korridoren: ”Nu utmanar vi deltagarna”

De började som en spontan video när Liane Blom och Anna-Frida Hellberg saknade sina distansstuderande elever lite extra mycket. Nu vill de två lärarna få hela Norberg att ta en paus från corona-oron – och dansa fuldans istället.

– Man ska inte förringa att det är kris, men vi behöver alla tänka på annat ibland, säger Liane Blom till FP.

Läs mer på Fagersta-posten.se. 

Iris och Sigrd Siekas Englundh.Foto: Stina Dahle/Arbetarbladet
Anna Siekas Englundh med sina döttrar.Foto: Stina Dahle/Arbetarbladet
Gun-Britt Sjögren tar emot påsen – då har barnen sprungit i väg för att inte riskera någon smitta.Foto: Stina Dahle/Arbetarbladet

Sigrid och Iris vänder på påsktraditionen – delar ut gåvor till äldre: ”De får en påse med massa gott av oss”

Påsken är här och i vanliga fall klär barnen ut sig till påskkärringar och påskgubbar för att ge påskteckningar och få godis eller några slantar. Men det har statsministern satt stopp för i coronapandemin.

Men Anna Siekas Englundh i Gävle och hennes familj bestämde sig för att ändå gå påskkärring men att vända på det hela och ge bort godis till äldre istället. På avstånd och med handskar på. Som uppmuntran i en tuff tid.

– Vi ställer fram påsarna vid dörren och barnen plingar på och backar undan innan dörren öppnas, det har vi tränat på, säger Anna Siekas Englundh, till Arbetarbladet.

Läs mer på arbetarbladet.se

Pippi Christansson.Foto: Privat

Från Elgiganten till en återkomst inom äldreomsorgen - här är Pippis budskap i krisen: ”Inget att fundera på”

Förra veckan sålde Pippi Christansson tvättmaskiner på Elgiganten. Nu tar hon även hand om äldre på Ängsgårdens äldreboende. Pippi är den första som träder i tjänst bland hundratalet sökande till extrajobben inom vård och omsorg. Hon uppmanar andra att också söka.

–Jag jobbar på Elgiganten egentligen, men jag sa till min chef att jag jättegärna ville jobba inom vården. Han var väldigt förstående, säger hon.

Läs mer på Norrtelje Tidning. 

Tre tips på coronasäkra utflyktsmål i påsk: ”Välj en lite svårare väg dit – det brukar barnen gilla”

Fint väder och ledig tid - då finns tid för promenader i närområdet. Upptäck Stora Envätterns naturreservat, Slessberget på Mörkö och Kalkberget på Mörkö, tre utflyktstips i närheten av Stockholm. Läs mer och hitta vägbeskrivningar på Länstidningen i Södertälje.

Läs mer på lt.se

Utomhuskonsert med legendariske Tommy John.Foto: Johanna Gadd/ltz

Besöksförbud på äldreboende utlöste personalens nytänkande – Här hålls utomhuskonsert

Utomhuskonsert med legendariske Tommy John är bara en av alla aktiviteter för de gamla på Gellinergården i Gällö under coronakrisens besöksförbud. Personalen gör allt de kan för att muntra upp.

– Vi ska göra allt vi kan för att den här perioden av isolering blir så rolig och meningsfull som det bara går, säger enhetschefen Emelie Wennstig till Länstidningen i Östersund.

Läs mer på ltz.se 

Polisen vill att ungdomar skjuter på epa-träff: ”Ha er träff längre fram”

Polisen har fått tips om att ungdomar planerar att träffas i Ljusdal under påskhelgen för en epa-träff. Erfarenheten från tidigare träffar är att ungdomar reser från många olika orter och samlas på en liten yta. Inte så lämpligt just nu i dessa coronatider tycker polisen. De går därför ut i sociala medier och vädjar till ungdomarna att skjuta fram träffen. 

Läs mer på Helahälsingland.se

Ica tar hjälp av väktare för att hindra påsk-trängsel: ”Ber alla tänka på att hålla avstånd”

Ica Maxi i Nynäshamn sätter in väktare för att se till så att det inte blir för fullt i butiken under påskhandeln. Ica-handlaren Bo Backman uppmanar kunderna att hålla avstånd till varandra.

Läs mer på Nynäshamnsposten.se 

Mataffären inför avståndsvärdar – ska se till att kunderna håller distansen: ”Är inte några poliser”

Den pågående coronapandemin leder inte bara till förändrade beteenden. Den föder även helt nya ord. Det senaste i raden: Avståndsvärdar – en ny funktion som gjorde debut på Ica Maxi i Falun under tisdagen.

– De ska inte vara några poliser utan tanken är att de ska stötta kunderna, säger butikschefen Niklas Bergström.

Läs mer på dt.se  

Lottning kan stoppa blivande sjuksköterskors praktik: ”Tänk om en lott skulle avgöra om du fick behålla ditt jobb”

Sjuksköterskor riskerar att bli utan praktikplatser på länets sjukhus till följd av coronakrisen.

Örebro universitets förslag: Lotta ut platserna.

– Lottning var ett av de tillvägagångssätt som diskuterades, bekräftar Malin Prenkert på Institutionen för Hälsovetenskaper.

Läs mer på na.se

Återbruken flödar av hemmasnickare: ”De många permitteringarna har ökat trycket hos oss”

Återbruken i Köping, Arboga och Skinnskatteberg har upplevt en 15 procents ökning av besökare nu i början av april jämfört med samma period förra året. De många permitteringarna tros vara en orsak till det. Vi hörde också med besökare vad de tyckte om trängseln på återbruken i coronatider och problemet att hålla avstånd. Det stora inflödet av bilar till återbruken kan leda till flaggvakter för att begränsa antalet besökare samtidigt.

Läs mer på bblat.se

Närvårdschefen i Åre inför påsken: ”Märker att både personal och ortsbefolkning verkar lugnare”

Sofia Leje, chef för vårdenheterna i Åre, Järpen och Hallen, riktade för en tid sedan skarp kritik mot att skidsystemet höll öppet trots att mycket annat stängde ner. Men efter att Skistar beslutat att stänga har hon märkt skillnad på både anställda och bybor i Åre.

– Jag märker att både personal och ortsbefolkning verkar lugnare. Jag har fått indikationer på att den äldre befolkningen i kommunen känner sig säkrare i och med att spridningen nu kan hållas nere, säger hon till ÖP.

Läs mer på op.se 

Nya bostadsområdet stoppas – fastighetsbolag drar i handbromsen

Det skulle bli cirka 140 nya hyresrätter i Bosvedjan, Sundsvalls kommun. Men nu väljer bolaget att stoppa bygget som värderades till över 200 miljoner kronor, skriver Sundsvalls Tidning.

– Det är en kombination av rådande situation med corona samtidigt som Sundsvall just nu tyvärr växer för svagt, säger förvaltningschefen Mikael Rånes vid Amasten.

Läs mer på ST.nu

Dyster prognos i Västmanland: ”Räkna med runt mitten av maj”

På onsdagseftermiddagen hade 244 personer bekräftats ha coronaviruset och 15 personer hade avlidit till följd av smittan. Även prognosen framåt är dyster enligt Jan Smedjegård: det kommer att bli många nya coronafall.

– I Stockholm tror man att kulmen kommer inom 3 veckor. Västmanland ligger drygt 2 veckor senare i utvecklingen. Det gör att vi får räkna med runt 5 veckor, det vill säga i mitten av maj.

Läs mer på vlt.se

 

 

 

https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/
Tidigare statsministern i stor intervju om coronakrisen.