Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siffrorna visar: Smittan kommer fortsätta öka

”Har en mutation som även finns hos den sydafrikanska”
Nu går smittan ned bland äldre. Hos personer över 90 år har antalet nya fall minskat med 27 procent.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Arkivbild.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Snabbtesttält i Stockholm.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Efter fem veckor med minskad smitta har antalet fall ökat under vecka sex – och ser ut att öka under vecka sju.

Men hos personer i den äldsta åldersgruppen har antalet nya fall i stället sjunkit med 27 procent jämfört med veckan innan. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccin sannolikt förklaringen till det.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Under vecka sex ökade antalet nya fall jämfört med vecka fem med nio procent, visar Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. Även vecka sju ser ut att visa en ökning. 

– Tittar man på de fall som anmälts hittills under vecka sju är trenden att vi kommer att få se en viss ökning av fall även den här veckan, vilket såklart är oroväckande, sa Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Ökningen blir i så fall andra veckan i rad, efter en fem veckor lång nedgång i fall. 

Men smittan ser olika stor ut i olika åldersgrupper. I alla åldersspann under 50 år ökade antalet nya fall jämfört med föregående vecka. Samtidigt minskade smittan i samtliga grupper över 50 år. Allra mest minskade antalet nya fall i åldersgruppen över 90 år. Där gick den ned med 27 procent, vilket enligt Folkhälsomyndigheten ”sannolikt delvis” beror på att en allt större del av åldersgruppen fått vaccin. 

Antalet nya fall per 100 000, uppdelat i olika åldersgrupper.
Foto: Folkhälsomyndigheten / Folkhälsomyndigheten

Smittan minskar på äldreboenden

Minskande antal smittade på äldreboenden uppmärksammades under torsdagens pressträff. Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, berättade att smittspridningen minskar på äldreboenden och jämförde med hur det ser ut för personer med hemtjänst, där smittspridningen är något högre.

– Det hänger med stor sannolikhet samman med att vaccinationerna kommit längre inom särskilda boenden. Vi kan således glädja oss åt att vaccinet har en god effekt, även bland äldre, sköra personer, sa han. 

Stor skillnad mellan regionerna

Utöver skillnaden mellan åldersgrupperna syns också en skillnad mellan regionerna. Högst incidens, alltså nya smittade under veckan per 100 000 invånare fanns i Västerbotten, som hade 384. Minst nya fall rapporterades från Gotland, där incidensen ligger på 45. 

Jämfört med veckan innan ökade incidensen majoriteten av regionerna, 13 av 21 mellan vecka fem och sex. 

Se mer:

Lokala restriktioner trumfar Folkhälsomyndighetens • Löfvens uppmaning till ministrarna inför sportlovet

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.