Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siffrorna visar: Färre inlagda har svår covid

Så ser läget ut med vaccinpass i Europa
Mikrobiolog Farshid Jalalvand vid Lunds universitet.
Foto: Saman Bakhtiari
Erik Wahlström, statistiker vid Socialstyrelsen.
Foto: Privat
Arkivbild från Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Andelen patienter som vårdas för covid-19 på sjukhusen minskar, enligt färska siffror från Socialstyrelsen.

Första veckan i januari vårdades 60 procent på grund av sin covidsjukdom – medan övriga var inlagda av andra skäl.

– Det som är anmärkningsvärt och positivt är att vi inte såg ett ökat antal patienter med huvuddiagnos covid-19 efter att restriktionerna släpptes i september, säger mikrobiolog Farshid Jalalvand.

Först kom larmet från Danmark – man misstänkte att siffrorna för inläggningarna på sjukhus var missvisande och att statistiken inte gjorde någon skillnad på om patienten vårdades för covid-19 eller med covid-19, alltså om patienten har vårdats på sjukhus för covid-19 eller för något annat och samtidigt råkat ha en covid-19-infektion som i sig inte behövt vård. 

Sedan flaggade de svenska regionerna för samma sak.

Siffrorna väckte uppmärksamhet, eftersom regeringen hänvisat just till belastningen på sjukvården när de nya restriktionerna infördes tidigare i januari. Samtidigt visar flera studier att omikron ger en mildare sjukdom än tidigare coronavarianter. 

Nya siffror reder ut

Nu har Socialstyrelsen gått igenom underlaget och presenterade i veckan nya siffror där patienterna är uppdelade efter huvuddiagnos och bidiagnos.

– Vad vi funnit är att de flesta har huvuddiagnos covid-19, det har legat på ungefär 80 procent under pandemin. Det tenderar att vara högre under smittspridningstopparna och lite lägre när det är mindre covid-19 i samhället, säger Erik Wahlström, statistiker vid Socialstyrelsen. 

Socialstyrelsens siffror sträcker sig till första veckan i januari och även om de absolut senaste siffrorna är något mer osäkra säger Erik Wahlström att de ändå tycker sig se ”en skiftning nedåt” i andelen patienter som vårdas för covid-19. 

– Under första veckan av januari tycks andelen som ligger inne för huvuddiagnos covid-19 vara omkring 60 procent, säger Erik Wahlström.

Mikrobiolog Farshid Jalalvand vid Lunds universitet gör delvis en annan tolkning. 

– När jag tittar på statistiken hade inte jag sagt att trenden är nedåtgående, utan snarare att det ligger stabilt. 

”Det är lite oväntat”

Han menar att den rekordsnabba smittspridningen mycket väl kan ha effekt på sjukhusinläggningarna och att risken för att många behöver läggas in på sjukhus för sin covid-19-sjukdom ökar när så enormt många fler än tidigare smittas varje dag.

Positivt är däremot att andelen som vårdats på sjukhus för covid-19 inte stack i väg när restriktionerna lättades i september.

– Det är lite oväntat. Jag hade förväntat mig att inläggningarna skulle gått upp mer‚ säger Farshid Jalalvand.

Han tror att den största anledningen till det är vaccinen som ger gott skydd mot att bli allvarligt sjuk. 

– Det är glädjande att vi fortsatt ser att vaccinen har effekt, säger Farshid Jalalvand. 

Erik Wahlström säger att just vaccinationernas effekt i kombination med att omikron-varianten ger mildare sjukdom ger stöd för att trenden i siffrorna kan stå sig trots den ökade smittspridningen.

– Vaccinerade har ett fortsatt gott skydd mot allvarlig sjukdom och det är inte orimligt att tänka sig att andelen patienter som skrivs in med covid-19 kommer att öka i och med att de troligtvis har en lindrigare covid-19 sjukdom. 

Då kan det bli en femte eller sjätte dos.