Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så många fler dör under corona i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Johanna Sandwall, Socialstyrelsen.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN
Grafen visar överdödligheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cirka 1 000 fler än vanligt har dött i Sverige under vecka 13 och 14, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är ”tydligt” att det är fler som dör i covid-19 än under en vanlig influensasäsong. 

Totalt har nu 2 152 personer avlidit i sviterna av det nya coronaviruset hittills, varav 131 rapporterats in det senaste dygnet..

Anders Tegnell säger under dagens gemensamma presskonferens att det syns en överdödlighet under de två-tre första veckorna av pandemins framfart i Sverige, runt vecka 13 och 14.

– Det här kommer uppenbarligen att bli mycket allvarligare än en vanlig säsongsinfluensa, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Vi vet inte hur allvarligt än, men det beror mycket på hur utvecklingen blir på våra äldreboenden där en stor del av dödligheten finns, säger Tegnell.

Fortsatt eftersläpning

Även eftersläpningen av inrapporterade dödsfall fortsätter att öka i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Möjligen är det påskhelgen som spökar, säger Tegnell, och pekar på att dödsfall från långhelgen fortfarande kan rapporteras in nu. 

Eftersläpningen ger dagliga dödstal på 80-100 personer under påskveckan. Varför det ser ut så är inte exakt klarlagt ännu.

Anders Tegnell får frågan om antalet avlidna även ökar bland personer som är under 50 år och som inte har några underliggande sjukdomar.

– Det finns något enstaka fall men ser man till andelen så har de alla flesta underliggande sjukdomar. Det är ingen ändring, säger Anders Tegnell.

Hittills har 36 personer under 50 avlidit i covid-19 i Sverige.

Fler smittade

Antal smittade har också ökat, något som statsepidemiolog Anders Tegnell säger beror på ”en blandning av tre olika saker”.

– Dels har man börjat provta betydligt mer personal, vilket är jättebra. Dessutom har man börjat provta på äldreboende i större utsträckning, men sedan finns också en viss ökning av inläggningar, säger statsepidemiologen.

Anders Tegnell pratar om vikten att plana ut kurvan. 

– Än så länge ligger vi under men börjar vi slappna av är det stor risk att vi hamnar över rätt snabbt, säger han.

Socialstyrelsens hyllar bidraget som Försvarsmakten har gett.