Anders Tegnell: Stockholm kan nå flockimmunitet i maj

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Sandwall, Socialstyrelsen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helsingborgs sjukhus förbereder för Covid-19.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Götgatan i Stockholm. En kvinna med barnvagn och många andra personer går på stan.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sverige börjar se vissa effekter av flockimmunitet i delar av landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I norska NRK säger han på torsdagskvällen att Stockholm kan uppnå flockimmunitet i maj. 

Ungefär 50 procent av befolkningen måste ha utvecklat antikroppar innan man kan tala om en total flockimmunitet – något han tror kommer innan ett vaccin.

Anders Tegnell säger att ungefär 50 procent av befolkningen behöver vara immuna för att nå ett status quo, där det inte blir vågor av upp och nedgångar i antalet smittade.

– Jag tror att vi kommer att nå den nivån av att folk blir sjuka innan vi når ett vaccin, säger han.

I delar av landet har Sverige börjat se vissa effekter av flockimmunitet. 

När Anders Tegnell på torsdagskvällen gästade norska NRK berättade han att han tror att flockimmunitet kan uppnås i Stockholm i maj, enligt Folkhälsomyndighetens matematiska modeller. 

– Våra modellerare tror på någonstans i maj. Matematiska modellerare är så bra som den input datan kan ge. Vi får se om de har rätt eller inte. Vi håller på att mäta immuniteten i befolkningen den här veckan och sedan ska vi fortsätta mäta det, säger han.

Anders Tegnell i norska NRK på torsdagskvällen.
Foto: NRK / Skärmdump

Han säger vidare att den minskade spridningen delvis kan förklaras av att så pass många kan vara smittade.

– Om vi fortsätter på det här viset som vi gör i dag med de inskränkningar som vi har gjort på diverse olika sätt och med den utveckling vi ser av antalet smittade så räknar de att vi kommer nå en så pass hög immunitet i Stockholm i maj att smittspridningen kan gå ner till ganska låg nivå. 

Svaret: ”Låter lite optimistiskt”

Efter intervjun med Anders Tegnell följde en debatt med bland andra Line Vold. Avdelningsdirektör vid Folkhälsoinstitutetet. 

– Det är ganska tidigt att säga något om effekter av immunitet, men Anders Tegnell kan mer om det i Sverige än jag, säger hon. 

Hon vill inte kommentera huruvida det tyder på att Sverige fört en bra strategi.

– Det återstår att se. Det är för tidigt att dra slutsatser kring vad som är bra strategier, säger hon. 

Espen Nakstad, vice hälsodirektör, tror att Anders Tegnells uttalanden är lite väl optimistiska. 

– Flockimmunitet får man basera på blodprover i en större grupp av befolkning för att vara säker på det. Han hänvisar till en modellering och jag tror man ska vänta att kolla på det. 

Du tror inte på det? 

– Jag vet inte. Det låter lite optimistiskt att tro att man uppnår så höga tal redan i maj. Vi har sett på antalet smittade i Sverige och andra länder att det är en liten andel som testat positivt även om det säkert är stort mörkertal. 

”En ofattbar hög ökning” i Stockholm

Sedan i går, onsdag, har ytterligare 130 rapporterats avlidna, och totalt har 1 333 personer nu dött i covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Region Stockholm är fortsatt hårdast drabbat, med 795 dödsfall, eller 59,6 procent, av Sveriges totala antal avlidna i coronavirussmitta. Under torsdagen rapporterades ytterligare 216 fall av smittade. Totalt har över 5 200 personer i Stockholm smittats. 

På en pressträff berättade hälsodirektören Björn Eriksson att stormen” fortsätter i Stockholm där man ser ”en ofattbar hög ökning” av antalet avlidna efter 94 nya dödsfall. I går var det 85 dödsfall. 

– Antal inskrivna med covid-19 med sjukhusvård ökar varje vecka. Det ökar fortfarande, även om sista veckans ökning är mindre än de övriga, säger han. 

Hälften av alla döda i Stockholm på äldreboenden

En tredjedel av Sveriges dödsfall har skett på äldreboenden – i Stockholm är den andelen hälften.

En majoritet av de som dött i covid-19 i Sverige var personer över 80 år gamla.

– Det här är vårt stora problemområde, mycket annat verkar fungera ganska bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om smittspridningen på äldreboenden.

Under presskonferensen får Anders Tegnell frågan varför smittskyddet är så mycket lägre i hemsjukvården.

– Vi har ett arbete tillsammans med smittskydden och Socialstyrelsen och tittar på hur vårdanställda drabbas. Vi tittar på data om riskerna i den gruppen och vi måste komma ihåg att även den gruppen vistas i samhället. Vi ska se om det kan finnas situationer där man kan komma att behöva stärka upp skyddet. 

Väntad ökning kom inte

Det finns dock ljusglimtar i den mörka statistiken: enligt Folkhälsomyndighetens statistik har den förväntade ökningen efter påskhelgen inte kommit.

– Vi hade förväntat oss en uppgång efter påskhelgen och den ser vi inte, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens pressträff.

Anders Tegnell varnar dock för att börja tumma på rekommendationerna kring smittspridning i samhället.

Han manar till fortsatt social distansering: att hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och att personer över 70 ska vara särskilt försiktiga.

Antalet avlidna per dag börjar stabilisera sig, säger statsepidemiologen.

– Nu ligger vi på ungefär 60 avlidna per dag, säger Anders Tegnell. 

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna. 

Anders Tegnell: ”Det här är vårt stora problemområde”.