Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saosan, 47, fick nya lungor efter corona

Thomas Wilander släpper bok med Marcus Birro om upplevelsen på iva.
Saosan Hussien, 47, från Järfälla.
Saosan Hussien låg på iva i över 100 dagar.
Foto: Privat
På Ecmo-avdelningen får patienter hjälp att andas.
Foto: Privat

Svårt sjuka covid-patienter kan behöva nya lungor – men väntelistan är lång.

Saosan Hussien, 47, från Järfälla är en av få som fått en transplantation.

– Jag känner mig bättre för varje dag, säger hon.

Efter att ha insjuknat i covid-19 i höstas lades Saosan Hussien, 47, in på iva och ecmo-centrum på Karolinska. Hennes lungor hade slutat fungera och hon, liksom en tredjedel av alla ecmo-patienter, var i behov av nya andningsorgan.

På ecmo-centrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna vårdas de som är så sjuka att deras lungor inte klarar av att syresätta blodet. Då behöver de behandlas med ecmo, en konstgjord lunga.

Antalet personer som behöver en lungtransplantation har ökat markant sedan början av pandemin. I vår står 45 procent fler på väntelistan jämfört med 2019, enligt organisationen Scanditransplant.

– Det här är extremt många. På ett normalår har vi någon enstaka patient som vårdas på ecmo i väntan på lungtransplantation, säger Lars Falk, verksamhetschef på ecmo-centrum till SVT Nyheter Stockholm

Inställda operationer

När Saosan Hussien fick reda på att hon var i behov av nya lungor blev hon jätteorolig. Två planerade operationer blev båda plötsligt inställda. 

– Jag blev rädd och orolig över om jag skulle få nya lungor.

När hon flögs till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg blev operationen inställd i sista stund. 

– Det var jättejobbigt, säger hon.

Men bara några dagar senare vände lyckan och en ny operationstid bokades. Denna gång blev det av och sedan i mars har Saosan Hussien haft nya lungor.

– Jag mår jättebra och behöver snart inte rullatorn när jag ska gå längre, säger hon.

För att hamna först i kön behöver man vara så pass frisk att en operation är möjlig. Innan operationen tränade hon därför med en sjukgymnast.

– Jag har fått så mycket hjälp från Karolinska och ecmo. På Sahlgrenska sa de att de aldrig sett en patient som suttit så länge i ecmo kunna röra så bra på sig efter operationen.


Se också:

FHM: ”En av tio är fullvaccinerade av personer över 18 år”.