Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraven på skyddsutrustning sänks – personal oroas

Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning – Björn Olsen ryter ifrån.
Kraven på skyddsutrustning sänks.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Folkhälsomyndigheten kan komma att uppdatera sina rekommendationer, befarar Ekot.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABIL/IBL

Kraven på den personliga skyddsutrustningen i regionerna har sänkts – något som oroar vårdpersonalen.

Enligt uppgifter till Ekot kommer Folkhälsomyndigheten att uppdatera sina rekommendationer och gå på samma linje som regionernas beslut.

Skyddsutrustningen som används vid vård av coronapatienter har sänkts i Sveriges regioner.

Till exempel så ska inte munskydd vara standard vid vård av covid-19.

Personalen ska nu i princip ha samma skyddsutrustning som vid vård av patienter med vanlig influensa där förkläde, handskar, munskydd och visir används, rapporterar Ekot.

– Då skulle man ha munskydd med hepafilter, mössa, visir, långärmad skyddsrock, gummistövlar, handskar som tejpades fast på den långärmade rocken, och nu i dagsläget – bara några veckor senare – då ska vi arbeta enligt basala hygienrutiner, säger Mia Lehtonen, sjuksköterska på Karolinskas bemanningscentrum och förtroendevald för Vårdförbundet, till Sveriges Radio Ekot.

Andningsskydd ska fortsätta att användas när man suger patientens luftvägar.

Brist på skyddsutrustning bakom ändringen

De nya rutinerna har börjat gälla i vissa regioner, bland annat i Skåne och i Stockholm.

Men personalen oroas över den nya situationen och många misstänker att bristen på skyddsutrustning är det som ligger bakom de nya rutinerna.

– Om det är så att det skulle finnas helt obegränsat med skyddsutrustning – att det finns långärmade skyddsrockar, massor munskydd och visir, och vi vet att det inte kommer ta slut – då skulle inte den här diskussionen om ändrade riktlinjer kommit upp överhuvudtaget, säger sjuksköterskan Mia Lehtonen till radion.

Ekot befarar nu att Folkhälsomyndigheten kommer ändra sina rekommendationer så att de stämmer överens med regionernas beslut.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.