Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågningen: Stora brister i äldrevården

Myndigheten riktar kritik mot vården på äldreboenden under pandemin.
Sofia Wallström, generaldirektör på IVO.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Äldrevården under pandemin är under all kritik, konstaterar myndigheten.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har hela tiden slagit fast att det största misstaget med den svenska strategin var att viruset tog sig in på äldreboendena. 

Nu konstaterar Ivo att det finns allvarliga brister i regionernas arbete med att ge vård och behandling till äldre som bor på äldreboende och som drabbats av covid-19.

En av fem av patienter fick inte någon individuell läkarbedömning.

Andra vågen är här. Smittan ökar återigen på äldreboendena runtom i landet och oron är stor.

Samtidigt konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i en nationell granskning att det finns stora problem med hur landets äldreboenden hanterat de som drabbats av corona. 

– I granskningen har Ivo identifierat allvarliga brister hos regionerna när det gäller vården av personen som bor på särskilda boenden för äldre, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo, under en digital presskonferens.

Ivo bedömer att ingen av regionerna har tagit det fulla ansvaret för att säkerställa en individuellt behovsanpassad vård och behandling.

– Lägstanivån är för låg, även under en pandemi, säger Sofia Wallström.

”Det handlar om människor”

Utifrån en granskning av journaler som Ivo vidtagit så har ungefär en femtedel av personerna på äldreboendena inte fått någon individuell läkarbedömning.

Sofia Wallmström kallar det för ”inte är acceptabelt” och fortsätter:

– Det här handlar om människor – någons mamma, någons pappa, någons nära och kära.

Ivo ser också att ställningstaganden om och genomförande av vård i livets slutskede inte skett i enlighet med gällande regelverk för äldre som bor på äldreboende.

Se också:

Hör hela Stefan Löfvens tal till nationen här.