Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så spreds den andra vågen över Europa

För att minska smittspridningen av corona stänger flera länder sina skidorter fram till början av januari.
Europas andra våg av covid-19 började bland fruktplockare i norra Spanien, enligt en spansk studie som citeras av MailOnline. Sedan spreds smittan till resten av Europa via turister.
Foto: ALEXANDER POHL / STELLA PICTURES/DDP IMAGES ALEXANDER POHL
Upp till 70 procent av alla fall i Schweiz, Irland och Storbritannien tillhör virusstammen som spårats till norra Spanien.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Europas andra våg av covid-19 började bland fruktplockare i norra Spanien, enligt en spansk studie som citeras av MailOnline. 

Sedan spreds smittan till resten av Europa via turister, enligt studien. 

Upp till 70 procent av alla fall i Schweiz, Irland och Storbritannien tillhör virusstammen som spårats till norra Spanien, skriver de.

Forskare har identifierat en ny slags virusstam som startade i norra Spanien. Troligen muterade viruset (som dock inte förändrats så mycket att vaccin inte kommer att bita på det) hos fruktplockare. Dessa tvingas ofta bo oerhört trångt och har dålig tillgång till basala hygienfaciliteter. 

När sedan Spanien öppnade upp sina gränser för turism fick viruset snabbt spridning i flera andra europeiska länder. 

Upp till 70 procent av alla fall i Schweiz, Irland och Storbritannien tillhör den nya virusstammen, enligt studien, gjord av forskare från universiteten i Basel och Valencia, som ännu inte har granskats.

Resekorridorer kan ha påverkat 

Sverige har inte haft krav på att resenärer ska isolera sig när de kommer tillbaka till Sverige, men det har flera andra europeiska länder. Att många länder infört ”resekorridorer” mellan sig och Spanien, alltså slopat kravet på isolering efter resa, tros ha påverkat spridningen. 

Andra kan helt enkelt ha ignorerat reglerna kring karantän. Ett utbrott i England har spårats till en turist som återvänt från en semesterresa från Ibiza och struntat i att isolera sig.

Dåligt med stängda gränser

Varför viruset spridits så snabbt är inte klarlagt, men forskarna menar att det är möjligt att den nya virusstammen är mer smittsam. Det kan också handla om tajmning – att virusstammen uppstod samtidigt som gränser öppnade och inrikes restriktioner lättade. 

Forskarna menar att vi behöver identifiera bättre sätt att hantera riskerna med nya virusvarianter, eftersom det i ett långsiktigt perspektiv inte är bra med stängda gränser och reserestriktioner. 

Sydkorea drabbat av en tredje coronavåg 

Enligt WHO kan en tredje smittovåg drabba Europa tidigt 2021.