Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slog smittan mot Sverige – månaderna som var värst

Se klippet från tisdagens pressträff.
SCB har gjort en analys om överdödligheten i Europa under 2020.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Överdödligheten i Sverige var länge lägre än i de flesta europeiska länder.

Men inte jämfört med andra nordiska länder.

Här är Sveriges värsta månader.

Det är befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) som tittat på överdödligheten i samtliga Europas länder, och jämfört siffrorna med antalet döda under de föregående fyra åren.

I sin analys konstaterar SCB att flera länder i Europa såg en markant överdödlighet redan i mars när pandemin tog fart. Det gjorde inte Sverige.

Då nåddes toppen för Sverige

Sveriges topp kom i stället i april. Då hade Sverige en överdödlighet på 38 procent och var ett av sex länder i Europa som hade en överdödlighet över 35 procent.

Men värst drabbat den månaden var Spanien med 79 procent och Belgien på 74. 

– Statistiken visar att covid-19 spreds några veckor senare i Sverige än i länder i framför allt Syd- och Centraleuropa, men vi hade jämförelsevis höga nivåer i Sverige under våren fram till midsommar ungefär, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på Statistikmyndigheten SCB i ett pressmeddelande. 

Överdödligheten i hela Europa och Sverige under 2020.
Foto: SCB
De sex länder som hade högst överdödlighet i april 2020.
Foto: SCB

Under sommaren gick överdödligheten i både Europa och Sverige ned. Sverige nådde då normala nivåer, men låg fortfarande högre än flera länder i Europa under maj och juni. 

Under sensommaren och hösten ökade dödstalet rejält i länder som inte drabbades lika hårt i den första vågen, skriver SCB i sin analys och nämner tillexempel Rumänien, Polen, Grekland och Tjeckien. 

Andra vågen

Mot slutet på året, när andra vågen slog till med full kraft ökade överdödligheten återigen i många länder som tidigare drabbats hårt under våren – som Spanien, Belgien och Frankrike. 

Och i november var överdödligheten i Europa den högsta på hela året, 40 procent. De länder med högst dödstal då var länder i östra Europa: som Polen, Bulgarien och Slovenien. Inget av länderna hade samma höga nivåer under våren. 

De sex länder som hade högst överdödlighet i november 2020
Foto: SCB

Sämre än grannländerna 

SCB skriver att totalt så var Sveriges överdödlighet som värst i april, maj och december, med siffror på 38, 24 och 25 procent. Tittar man på våra grannländer i Norden, så hade de mycket lägre siffror. Finland hade sin högsta överdödlighet i april med 8 procent, Danmark i december med 11 procent och Norge i september med 5 procent. 

Se också:

Hoppet: ”Vi har en kraft som motverkar det här”.