Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Thailand locka svenska turister igen

EU-minister Hans Dahlgren (S) om förslaget med vaccinpass.
En nästan tom strand på Phuket i början av pandemin. Thailands ekonomi har drabbats hårt av turisternas frånvaro.
Foto: Privat
Koh Samui och Phuket är två av de destinationer som den thailändska regeringen tänker öppna upp först.
Foto: Shutterstock

Från 200 000 svenska besökare till bara några få tusen.

Den thailändska turistindustrin har tvingats på knä av coronapandemin. 

Nu börjar den thailändska regeringen lägga upp planen för hur man ska kunna ta emot turister igen.

De annars så myllrande thailändska stränderna gapar tomma. Skillnaden mot förra årets högsäsong är enorm. I Phuket har de dagliga besökarna på omkring 50 000 personer sjunkit till bara några hundra, på grund av pandemin, skriver the Guardian.

Men nu finns en plan för hur landet, sakta men säkert, ska kunna öppna upp för turister igen – och vara tillbaka i full kapacitet i början av nästa år.

De första stegen tas i april, meddelade Thailands regering tidigare i månaden. Planen innebär att man då tillåter vaccinerade besökare att ta in på hotell, där de ska hålla sig i karantän under en vecka. De första tre dagarna sker karantänen i hotellrummet. Om gästen därefter testar negativt för corona kommer denne att få röra sig fritt på resorten i ytterligare fyra dagar. Efter upprepade negativa tester ska man därefter kunna få röra sig även utanför hotellområdet. Hur stor rörelsefriheten blir är inte känt. För en icke-vaccinerad turist, som testat negativt, gäller i stället sammanlagt tio dagar i karantän. 

Phuket och Koh Samui utvalda destinationer

Regeringen har tänkt sig att karantänen kommer att ske på särskilt utvalda turistdestinationer som bedöms som mer säkra. Det handlar till exempel om Phuket och Koh Samui – populära platser med egna flygplatser. Alla detaljer om upplägget är inte kända, men sannolikt kommer besökaren testas och kontrolleras av myndigheterna även efter att karantänen upphör. 

Förhoppningen är att man i Phuket och Koh Samui sedan ska kunna öppna upp helt, utan karantän, för vaccinerade turister i oktober och hela landet i januari 2022.  

Thailand stängde gränserna – ekonomin drabbades hårt

Thailand valde en tuff linje för att bekämpa coronaviruset och stängde tidigt sina gränser. I oktober förra året öppnade man upp igen, men de två veckors hård karantän som gällt sedan dess har inte fått turister att strömma till. 

– I dag har 95 % av ställena stängt. Det ser ut som en död stad. När det var som värst köade folk på gatorna för att få allmosor från myndigheterna, så jag tycker att det är värt att ta en liten risk för att snabba på öppnandet av ekonomin, säger Thibault Spithakis, som driver en populär bar, restaurang och destilleri i Phuket, till the Guardian.

Den thailändska ekonomin minskade under 2020 mer än den gjort sedan den stora asiatiska finanskrisen i slutet av 1990-talet, mycket beroende på den krisande turistindustrin, som står för en femtedel av landets BNP.

Varje vanligt år reser omkring 200 000 svenskar till Thailand. Förra året reste 76 000 svenskar till Thailand, enligt Vagabond – men de allra flesta reste under januari och februari, då pandemin ännu inte hade slagit till. Några säkra siffror för hur det sett ut i vinter finns inte, men att det handlar om betydligt färre besökare råder det inte några tvivel om.

TV: QR-kod ska göra det möjligt att resa igen

Europeiska kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen berättar på en presskonferens om det digitala vaccinpass som ska återinföra den fria rörligheten inom EU.