Så reser du säkert i kollektivtrafiken i sommar

Säkerhetsåtgärderna i • Tågtrafiken • Båttrafiken • Kollektivtrafiken
Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Eneroth, infrastrukturminister.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
SJ:s vd Madeleine Raukas.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / JOHAN JEPPSSON TT NYHETSBYRÅN
Företrädare för SJ deltar på presskonferensen.
Vårdpersonal vid Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

SJ kommer att öka trafiken med fler avgångar efter midsommar och minska antalet bokningsbara platser för att inte fylla tågen. 

Men det mesta hänger på att resenärer respekterar Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Det är många som har längtat efter att kunna resa till nära och kära och vänner. Men det är också en möjlighet som ges under ansvar, sa infrastrukturminister Thomas Eneroth (S), och varnar för att restriktionerna kan skärpas om smittspridningen ökar. 

Under fredagseftermiddagen höll infrastrukturminister Thomas Eneroth, Folkhälsomyndigheten, Svensk kollektivtrafik, SJ och Svensk Sjöfart en gemensam pressträff om resandet i kollektivtrafiken under sommaren.

– Det blir inte en sommar som alla andra. Men kanske en sommar där vi kanske mer än någonsin får ta hänsyn till varandra, sa Eneroth. 

SJ ökar trafiken efter midsommar

SJ:s vd Madeleine Raukas berättade att de kommer trappa upp sina avgångar och utöka sin trafik efter midsommar, samtidigt som de drar ner på korttidspermitteringarna för personalen. 

SJ kommer blocka ett antal säten på tågen för bokningar så att vagnarna inte blir fullsatta – men mycket hänger på resenärerna för att minska smittrisken. 

– Här behöver alla bidra med det som FHM går ut med i rekommendationer: stanna hemma om du är sjuk, håll fysisk distans och ta hänsyn till varandra, sa Madeleine Raukas, och berättade att alla biljetter kommer vara ombokningsbara. 

Upp till resenärer att undvika trängsel

Det finns ännu ingen definition för vad som räknas som ”trängsel” i kollektivtrafiken , berättade Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius, vilket återigen lägger ett stort ansvar på resenärerna. 

– Om du åker i trafiken och känner att det blir trångt, eller det är otryggt då måste du som individ själv ta beslut att antingen gå av eller ta nästa tur, sa Helena Leufstadius. 

Samtidigt varnade Thomas Eneroth för en andra våg i smittspridningen. 

– Och att vi därmed behöver agera för att minska resandet igen. 

Reseredaktören: Detta är viktigt att tänka på under semesterresan