Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret om resereglerna: ”Det är en uppskattning”

Inreseförbudet förlängs till den 15 juni.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Byfors från Folkhälsomyndigheten
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndigheten meddelar att man kan köra längre än två timmar bort från hemmet.
Foto: OLLE SPORRONG

Begränsningen av bilresor på max två timmar inom Sverige är ”en uppskattning” enligt Folkhälsomyndigheten.

Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning vid FHM, säger under dagens pressträff att det handlar om att kunna ta hand om sig själv.

– Det handlar inte om att man måste stoppa bilen exakt efter två timmar, säger hon.

Senare under eftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att inreseförbudet förlängs till den 15 juni.

Statsminister Stefan Löfven höll under eftermiddagen en presskonferens där han meddelade att inreseförbudet förlängs ytterligare, till mitten av juni.

Det förlängda inreseförbudet i Sverige kom efter gårdagens nya riktlinjer för resor inom Sverige under coronaviruskrisen – max två timmar i bil.

Statsministern förtydligar att detta är för att man ska kunna ta sig till sin hemregion om man insjuknar.

– Man kan genomföra en kortare resa om man är sjuk och till exempel behöver ta sig hem, men om man åker till andra sidan landet är det en annan sak, säger han.

Två timmars bilresa är ”en uppskattning”

På frågan hur Folkhälsomyndigheten kom fram till tidsspannet ”en till två timmar”, svarade Sara Byfors att det är en uppskattning.

– Det handlar om att man ska kunna ta han dom sig själv och att regionerna måste kunna veta hur många de kan ta hand om i sitt ansvarsområde, säger hon.

Socialministern Lena Hallengren sa under onsdagens presskonferens: 

– Om man reser ska det vara med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med. Det är inte en signal från vår sida att faran är över. 

Under det senaste dygnet har 69 personer har rapporterats avlidna i covid-19 i Sverige. Den totala siffran är nu uppe i 3 529 avlidna.

– Det ligger runt 70-talet dödsfall per dag, säger Sara Byfors.

Positiv trend på IVA

Allt färre covid-patienter behöver vårdas på intensivavdelningar i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Om vi tittar på antalet IVA-vårdade i Stockholm och övriga Sverige så ser vi en starkt nedåtgående trend. Det går ner för varje dag, säger Sara Byfors under dagens pressträff.

Hon förklarar trenden med minskade fallen på IVA visar på att den utökade testningen har gjort att allt fler fall med milda symptom upptäcks tidigt.

Johanna Sandwall, Socialstyrelsens krisberedskapschef, säger att det i nuläget i Sverige finns 1 003 IVA-platser med respirator som är disponibla.

Antikroppstester okej ”på gruppnivå”

Sara Byfors får frågan varför Folkhälsomyndigheten lägger så stor vikt vid att genomföra antikroppstestundersökningar när de säger att de inte går att lita på.

– Vi kan ju lita på de här testerna på en gruppnivå, sedan för en individ kan testet visa fel, säger hon och fortsätter:

– Men om man tittar på 100 000 personer så är det inte lika viktigt exakt att varje individs prov blir rätt, där kan man ha en viss felmarginal, säger hon.

Efter forskarnas ord om att folkimmuniteten är längre bort än vad man trott.