Fem krogar stängs efter helgens inspektioner

Samtidigt är det kris i branschen: ”För oss är det katastrof”.
Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Bilden är tagen vid ett tillfälle i mars.
Foto: OLLE SPORRONG
Statsepidemiolog Anders Tegnell tillsammans med Johanna Sandvall från Socialstyrelsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uteserveringar på Medborgarplatsen i Stockholm. Platsen på bilden har ingenting med nedstängningarna att göra.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uteliv i Stockholm i helgen. Platsen på bilden har ingenting med nedstängningarna att göra.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett provtagningstält för coronaviruset i Sundsvall.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Efter larmen om folktäta krogar – nu tvingas fem restauranger i Stockholm att stänga. 

Beslutet är taget av Smittskydd Stockholm. 

– Det är så pass allvarliga brister att man inte kan fortsätta verksamheten, säger Per Follin, chef på Smittskydd Stockholm.

Under helgen har det kommit larm om att krogar i Stockholm inte lever upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om minskad trängsel.

På fredagen fick 11 av 32 inspekterade restauranger och krogar en anmärkning. På lördagen inspekterades 25 ställen – varav tio fick en anmärkning.

Fem av dem skickades – efter att de fått två anmärkningar på raken – vidare till Smittskydd Stockholm, som nu har beslutat om stängning.

Beslutet gäller omgående och tills vidare.

– Det är fem ärenden som pekar på så pass allvarliga brister att man inte kan fortsätta verksamheten. Det rör sig huvudsakligen om trängsel, säger smittskyddschefen Per Follin.

Dessa restauranger stängs

Restaurangerna som stängs är:

Carmen på Tjärhovsgatan, Raw sushi and bowl på Skånegatan, The International Bar på Norrlandsgatan och Central Bar samt Charles Dickens på Folkkungagatan. 

Flera av ställena fick bland annat anmärkning eftersom borden stod för nära varandra. Men Ümit Pektas som driver Carmen på Södermalm säger till TT att de inte nåtts av någon anmärkning. 

– Jag förstår inte vad vi har gjort för fel. De berättade aldrig att jag fick en anmärkning.

Nino Armoni, vd för Raw Sushi & Bowl, säger att de tar beslutet på ”största allvar” och att de trots egna åtgärder ”uppenbarligen brustit”. I morgon kommer de påbörja nya åtgärder för att möta kraven. 

– Det är oacceptabelt att rutinerna brustit i dessa tider, och vi hoppas att alla gäster förstår att detta på inget sätt varit vår intention, säger Nino Armoni.  

Enligt Per Follin har krögarna informerats via mejl och telefon och de har nu två val: att överklaga till förvaltningsrätten eller åtgärda bristerna.

Smittskydd kan häva beslutet

Om bristerna åtgärdas kan miljöförvaltningen göra återbesök ”nästföljande vardag”, varpå Smittskydd Stockholm häver sitt beslut om stängning.

– Vårt mål är att få ner smittspridningen och att folk inte ska sitta trångt, inte att stänga krogar, säger Per Follin.

Hur reagerar krögarna?

– Några hade det här på känn. De var nog inte helt förvånade.

Enligt Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad, kommer kroginspektionerna fortsätta ”så länge det finns behov”.

– Vi har inspektörer som är ute nu, säger han.

Krögarnas invändning: Otydligt

Expressen har tagit del av listan över inspekterade krogar, och där framgår det att flera krögare tycker att reglerna är otydliga. Men på Stockholms stad säger man att man utgår från Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Inspektörerna gör en bedömning hur situationen är och om det finns risk att smitta sprids. Vi går på drygt en armslängds avstånd, det är måttet vi använder oss av och det ska inte råda någon tveksamhet kring det, säger Peter Brådenmark.

Både han och Per Follin råder nu folk att undvika trånga barer och restauranger. 

Så säger politikerna i Stockholm

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, ser allvarligt på resultatet från inspektionerna.

– De flesta stockholmare och krogar tar ansvar och det är positivt. Men jag ser väldigt allvarligt på att helgens inspektioner av krogar visar att för många inte gör det, säger hon och forsätter:

– Restriktionerna är inte tips. De ska följas av alla, alltid. Vi kommer fortsätta att rekommendera stängningar av krogar till Smittskydd Stockholm ifall detta inte sköts av krogar och gäster.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd, säger i en kommentar:

– Det är viktigt att Smittskydd Stockholm tagit ett snabbt och tydligt beslut efter miljöförvaltningens inspektioner. Ingen stockholmskrog ska riskera att bidra till ökad smittspridning.

Två nya dödsfall i Sverige

Samtidigt som krogar tvingas stänga redovisar Folkhälsomyndigheten sina senaste siffror:

Två nya dödsfall har rapporterats sen lördagen. Totalt 2 194 personer har nu dött i covid-19 i Sverige, varav 957 är kvinnor och 1 237 män.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell följer låga siffror en trend som observerats i Sverige under pandemin.

– Nu är det helg och då vet vi sedan tidigare att siffrorna är väldigt preliminära. Bland annat var det väldigt få rapporterade dödsfall. Men de kommer säkert till början av nästa vecka, säger han till TV4.


I en tidigare version av denna text stod det att det var Bar Central på Folkungagatan som hade stängt. Rätt namn är Central Bar. Krogen ska inte förväxlas med andra krogar med liknande namn på andra håll i Stockholm. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Fem restauranger tvingades stänga efter coronakontroller.
Flera krogar kan tvingas stänga på grund av trängsel på serveringarna.