Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan reglerna ändras – i olika delar av landet

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anders Tegnell säger att antalet avlidna inte är huvudfaktorn man kommer ta i beaktning när man bedömer ifall olika regioner kan ha olika regler.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gymnasier som kan öppna igen, andra regler på barer, restauranger och för idrottslivet.

Folkhälsomyndigheten tittar på flera olika områden där reglerna kan skilja sig mellan olika regioner.

– Det låter väldigt bra när man teoretiskt pratar om det, men man måste fundera på hur det möjligen skulle kunna ställa till det, säger statsepidemiologen Anders Tegnell. 

På onsdagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya råd och rekommendationer för resor. 

Samtidigt som UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder förlängdes så lättade man på råd för inrikesresor. Resor som tar mellan 1 och 2 timmar med bil från hemorten kommer kunna genomföras under vissa förutsättningar.

– Om man reser ska det vara med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med. Det är inte en signal från vår sida att faran är över, sa socialministern Lena Hallengren. 

I nuläget gäller råden för hela landet och Folkhälsomyndigheten kommer i början av juni med ett slutgiltigt besked om restriktioner. 

– Vi räknar med att de flesta råd som nu är på plats kommer att fortsätta under sommaren, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

FHM utreder olika regler i landet

En av frågorna som i juni kommer besvaras är huruvida reglerna kommer gälla hela landet – eller skilja sig åt beroende på hur hårt drabbad respektive region är. 

– Vissa delar är reglerat i lagboken och kan inte skilja sig regionalt, medan andra kan det. Man har varit inne på ifall det är möjligt att skilja råden på lokal nivå på ett vettigt sätt så man inte skapar en massa förvirring med otydligheten i vad som gäller om man säger olika saker, säger statsepidemilogen Anders Tegnell.  

– Det är inte helt lätt även om det finns teoretiska skäl som säger att det kanske skulle vara bra att ha lite olika regler i olika delar av landet. Vi får se om vi hittar någon bra funktionell lösning. 

Charlotta Mellander, nationalekonom och professor vid Jönköpings universitet, har undersökt siffrorna för avlidna runtom i landet. Region Stockholm och Sörmland tillhör de två värst drabbade områdena med 7,10 respektive 6,32 avlidna per 10 000 invånare den 11 maj. I region Blekinge och Gotland är motsvarande siffror 0,13 och 0,50. 

– Det är väldigt stor skillnad när man ser över hela landet och faktum är att det är ett ganska konsistent mönster över tid, säger hon och fortsätter:  

– De som hade lite för fyra veckor sedan har fortfarande lite och de som hade mycket för fyra veckor sedan har fortfarande mycket. Det är inte så att någon region har gått ikapp eller gått om egentligen.

Antalet avlidna per 10 000 invånare i de olika regionerna.Foto: Vertikals/Charlotta Mellander

Charlotta Mellander vill inte ta ställning till huruvida Folkhälsomyndigheten bör ha olika regler i olika delar av landet. 

– Men när man ser figuren så kan man förstå varför det kanske skulle vara möjligt att ha det, säger hon. 

Tegnell: ”Väldigt liten topp av ett stort isberg”

Anders Tegnell säger att antalet avlidna inte är huvudfaktorn man kommer ta i beaktning när man bedömer ifall olika regioner kan ha olika regler. 

– Med all respekt för dödsfallen som alltid är tragiska så är de siffrorna fel att titta på. För det är en väldigt väldigt liten topp av ett stort isberg. Det finns betydligt bättre indikatorer att titta på, säger han. 

I stället kommer man snarare titta på antalet bekräftade fall i regionen och möjligen antalet patienter som vårdas på intensiven. 

– Ju mindre del man tittar på ju större risk är det att man räknar fel på hur stort hela isberget är. Därför bör man titta på en siffra som är större, säger Anders Tegnell. 

Folkhälsomyndigheten ska i juni presentera ett paket med riktlinjer – och då även besvara frågor om olika regler för olika regioner framöver. 

– Att hålla gymnasieskolor öppna i en region med lite smittspridning skulle kunna vara OK. Man kan också fundera på om restaurangregler behöver vara exakt likadana beroende på hur smittspridningen ser ut på olika ställen. Även idrott och andra aktiviteter kan man ha med som variabel man skulle kunna titta på. Men då får man väga nackdelarna som skulle kunna vara otydlighet och förvirring. 

Finns det några fler nackdelar förutom otydligheten? 

– Det finns en teoretisk möjlighet att väldigt många reser till en region där det är mindre restriktioner och då finns stor risk för att man introducerar sjukdomen. Det låter väldigt bra när man teoretiskt pratar om det, men man måste fundera på hur det möjligen skulle kunna ställa till det. 

Ekonomen: Stockholm bäst rustat

Lättade restriktioner skulle kunna hjälpa kommuner vars ekonomi gynnas starkt av turism. Charlotta Mellander berättar att flera mindre städer i Sverige har klarat sig relativt bra trots urbaniseringen tack vare turismen. 

– Ekonomin blir jättepåverkad. Det är självklart att det är så. Sedan kan man självfallet inte bara tänka på den ekonomiska biten, utan måste konstant väga den mot hälsoperspektivet också. 

Samtidigt som Stockholm är den region som drabbats värst av coronaviruset, är det också den kommun som kan hantera de ekonomiska konsekvenserna bäst, menar hon. 

– Om det ska hända någonstans så kanske Stockholm var bäst rustat för en sådan här typ av smäll. Man är stark från första början eftersom man är en stor stad med en stark arbetsmarknad. Man har många startmotorer som kan köra i gång staden den dagen då det här släpper. Men är du en liten plats som kanske helt förlitar sig på turistnäring så har man inte så mycket annat att luta sig mot. 

I början av juni kommer Folkhälsomyndigheten lämna besked om restriktioner och rekommendationer för sommaren. 

SE ÄVEN:

Anhörigas oro för sin mamma: "Hon är den enda familj jag har".