Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hyllas Tegnell med tatueringar och tröjor

En ny landsfader är kommen.

Det tycker i varje fall ”team Tegnell” – den falang som hörs och syns allt mer på sociala medier i diskussionerna kring Sveriges kanske största vattendelare just nu.

Vissa går så långt att de tatuerar in chefsepidemiologens ansikte på kroppen.

”Mannen, myten, legenden … heter numera Tegnell”.

Så går det att läsa i beskrivningen till den T-shirt och tygväska som säljs via en svensk webbshop. Plagget föreställer Anders Tegnells ansikte med citatet ”All makt åt Tegnell, vår befriare” – en version av den kända repliken från Astrid Lindgrens berättelse om bröderna Lejonhjärta. 

Ja, chefsepidemiolog Anders Tegnell har för många blivit en förebild och inte bara på kunskapsplanet. Även om statsepidemiologen själv säger att hans döttrar har anmärkt på de kläder han bär under presskonferenserna verkar stilen till exempel gå hem i modevärlden – tidningen Café har rubriken ”Så snor du stilen av statsepidemiologen och landsfadern Anders Tegnell”.

Och i Femina skriver krönikören Alexandra Andersson att ”Sexualiseringen av Anders Tegnell har gått överstyr” och exemplifierar med vänner och bekanta som har charmats av experten under våren. 

Anders Tegnell har blivit högsta mode.

1 400 inlägg – om dagen

På Facebook samlas numera Anders Tegnells fans i en särskild grupp – ”Anders Tegnell fan club”, som skapades den 14 mars – med närmare 30 000 medlemmar.

I den mer allmänna gruppen ”Vi stöttar Anders Tegnell & co (FoHM)” återfinns numera 82 000 medlemmar – som tillsammans postar 1 400 inlägg om dagen.

En av alla grupper dedikerade till Anders Tegnell.
Foto: Skärmdump Facebook

Grupperna är inte bara ett övergripande stöd för Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens beslut och riktlinjer – det tenderar också att bli personligt och kretsa kring statsepedemilogen som person.

”Här kommer en liten hälsning till din fru Anders för allt hennes stöd och att hon får se dig mindre just nu”, skriver en medlem och lägger ut en bild på en blombukett i en vas. 

En annan medlem delar med sig av en glad bild från mataffären på sig och Anders Tegnell.

”Jag var bara tvungen att fråga om en selfie när vi sprang in i varandra”, skriver personen.

En tredje har format sitt ris och sina nudlar på tallriken till ett oväntat likt porträtt av Anders Tegnell.

”Att vara Anders Tegnell i dessa svåra tider måste verkligen kräva en stor mental styrka. Jag är imponerad av denna mans lugn. Jag är imponerad över att han orkar. Att som rådgivare till regeringen i den största kris som drabbat oss i modern tid stå dag ut och dag in på presskonferenserna och ta emot hård kritik och hundratals olika frågor och bara fortsätta bibehålla detta lugn inger enligt mig förtroende”, skriver en medlem i en längre djupare hyllning som redogör för Anders Tegnells bakgrund i arbetslivet. 

Det inlägg som handlar om att Anders Tegnell fyllde 64 år nyligen har över 1 600 grattiskommentarer och hälsningar.

Och så fortsätter det. 

Planscherna med Anders Tegnell tog slut

Men det är inte bara tröjor och tygväskor med Anders Tegnell som nu säljs till den växande följarskaran. 

”Slut!” blir svaret när några frågar om konstnären Peter Frantzells plansch med Anders Tegnells ansikte och ”Tvätta händerna” dyker upp i olika kommentarsfält på sociala medier. 

På flera bilder på Facebook, Twitter och Instagram kan man se hur svenskar har prytt sina hem med den karaktäristiska bilden på statsepidemiologen.

Foto: Anna Gullberg / Anna Gullberg

Folk ser Anders Tegnell överallt

När komikern Mårten Andersson nyligen instagrammade en bild på en väska gick skärmdumpsknapparna varma och satte finget på känslan att Anders Tegnell numera återfinns på mångas näthinnor.

Bilden på väskan har snurrat flitigt i sociala medier den senaste månaden.

https://www.instagram.com/p/B-jkxbbhLq3/

Kanske var det därför rapparen Shazaam i slutet av april släppte låten ”Anders Tegnell” på Spotify. I videon bär han munskydd och sjunger bland annat ”jag har plattat ut kurvan av wack MCs, därför stoppat spridningen av massa skit” och ”som jag va Anders Tegnell, jag skiter i andra jag tror på mig själv”. 

https://www.instagram.com/p/B-tdLM9psm8/

Den omtalade tatueringen

I sociala medier sprids även en tatuering föreställande Anders Tegnells ansikte som tatueraren Zashay Tastas ska göra på en kund. 

Svenskar väljer nu alltså att permanent föreviga statsepidemiologens ansikte på sina kroppar.

En hyllning i ordets rätta bemärkelse. 

– Ja, jag tror att folk tycker att Sveriges approach är lite punkig, man låter skolor vara öppna och stänger inte ned. Anders Tegnell har blivit ansiktet utåt för det. Det är första gången som en riktig nörd blir idoliserad, säger Tastas till Mitt i.