Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så har vaccinprognosen sjunkit senaste månaden

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef SKR: ”Mindre än vad som krävs”.
Den största mängden vaccin kommer nu först i juni.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA

De stora vaccinleveranserna skulle börja rulla i februari.

Verkligheten blev en annan, visar en genomgång av Folkhälsomyndighetens prognoser.

Den största mängden vaccin kommer nu först i juni.

Efter en långsam vaccinstart hoppades många regioner på februari. Astra Zeneca skulle då leverera en miljon doser till Sverige. Sent i januari kom dock beskedet: leveranserna från läkemedelsjätten blir initialt hälften så stora, och vaccinet är inte tillräckligt testat på äldre för att kunna ges till 65-plussare.

Facit för månaden blev till sist 193 000 doser. Men det är inte bara Astra Zeneca som har dragits med förseningar. 

Expressen har följt hur Folkhälsomyndighetens vaccinprognoser skruvats ner flera gånger under februari, och för hela perioden fram till juni. 

Prognosen skruvas ner

Modernas utlovade vaccinleverans förändrades plötsligt från 163 000 doser i februari till 46 800. Sverige har även avtal med vaccintillverkarna Curevac och Janssen, som förutsatt att de blir godkända inom EU ska börja leverera i april. 

Tidigare har prognosen varit att båda företagen ska leverera nära en halv miljon doser vardera redan i april, men på fredagen var siffrorna nedskruvade till 50 000 doser från Curevac och 229 167 från Janssen.

Vaccinprognos 26 februari.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Vaccinprognos 22 februari.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Vaccinprognos 17 februari.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Vaccinprognos 11 februari.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Vaccinprognos 2 februari.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Enligt Bettina Jödicke-Braas, kommunikatör på Curevac, kan bolaget inte kommentera detaljer kring distributionen eftersom vaccinet ännu inte är godkänt inom EU. 

”Vi är redan i kontakt med flera EU-länder för att börja planera inför leveranserna och logistiken efter att vi har fått vårt marknadsgodkännande”, skriver hon i ett mejl.

”Stor utmaning”

De enskilt största leveranserna från samtliga tillverkare kommer först i juni, med totalt över fem miljoner doser. Att vaccinatörerna får en stor belastning framåt sommaren var även beskedet från Sveriges kommuner och regioner (SKR) under en pressträff på fredagen. Samtidigt kvarstår målet att erbjuda full vaccinering till samtliga vuxna svenskar före halvårsskiftet.

– Vi får en stor utmaning att ge båda doserna innan halvårsskiftet, säger Emma Spak, sektionschef på SKR.

Anna Wetterqvist, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, förklarar förändringarna i prognosen över vaccinleveranser i ett mejl till Expressen.

”När det gäller ändringar i uppgifter om leveranserna från bolagen får vi nog hänvisa dig till bolagen när det handlar om orsaken. Tänk på att detta handlar om långtidsprognoser där siffrorna som vi redovisar är preliminära och stora förändringar kan komma att ske. Siffrorna baseras på EU:s förhandsavtal”, skriver hon.

Därför skiljer sig andelen vaccinerade i regionerna

Procentuellt nästan tre gånger fler vaccinerade på Gotland än i Stockholm.