Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så går öppningen av Nordens länder till

Se Folkhälsomyndighetens pressträff
Norges högstadielever får Pfizer-vaccinet på plats i skolan.
Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmark häver alla restriktioner på fredag.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Sverige slopas bland annat restriktionerna på restauranger.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en lång tid av coronarestriktioner öppnar de nordiska länderna igen. 

Danmark häver alla restriktioner på fredag och i slutet av september lättar både Norges och Sveriges. 

Finland väntar en ytterligare månad och Island avvaktar – efter sommarens misslyckade försök.

Snart lättar Sveriges restriktioner och rekommendationer i det fjärde och näst sista steget. Med på resan till att öppna samhället igen är de nordiska grannländerna som väljer olika vägar. 

– Vi tar ytterligare ett steg mot en normal vardag och ett samhälle fritt från restriktioner, sade socialminister Lena Hallengren under en pressträff på tisdagen. 

Danmark

På fredagen, 10 september, häver Danmark alla restriktioner. Detta efter att regeringen bedömt att epidemin är under kontroll. Covid-19 kommer därmed inte klassas som en samhällskritisk sjukdom, vilket innebär att restriktionerna inom pandemilagen inte längre kan tillämpas. 

Beslutet grundas på Danmarks rekordhöga vaccinationstal på 83 procent. 

Kravet med coronapass för att delta i arrangemang slopas, men regeringen varnar ändå för att restriktionerna kan återinföras om läget försämras. 

Norge

På onsdagen uppgav Norges hälsominister Bent Høie att prognosen är oklar för när landet har nått målet att vaccinera 90 procent av befolkningen, och därmed kan öppna landet igen. 

Ministerns bedömning är trots det att det kan vara möjligt att öppna i slutet av september, utifrån en ny bedömning innan dess. 

78 procent av Norges vuxna befolkning har hittills fått båda vaccindoserna.

Sverige

Den svenska regeringen meddelade på tisdagen att flera av restriktionerna slopas den 29 september. Bland annat hävs deltagartaken för konserter, matcher och andra allmänna evenemang. 

Regleringarna av restaurangers öppettider, antalet personer per sällskap och kravet på att sitta ner slopas också, samt rekommendationen om hemarbete. 

Än så länge har 70 procent av Sveriges befolkning fått två vaccindoser och regeringen har ännu inte beslutat när alla restriktioner ska hävas. 

Finland 

Finlands regering förväntar sig att 80 procent av alla personer över 12 år kommer att vara fullvaccinerade i oktober och att landet då kan öppna igen. 

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru kommer flera restriktioner, bland annat på restaurangerna, att luckras upp redan innan målet är uppnått. 

Av hela den finska befolkningen har 54 procent fullvaccinerats. 

Island

Island har tidigare slopat restriktioner i början av juli, men efter en uppgång i antalet smittade valde landet att återinföra dem. 

I slutet av augusti lättade Island återigen på flera restriktioner, vilka kommer gälla fram till den 17 september. Bland annat slopades kravet på en meters avstånd vid evenemang.

72 procent av Islands befolkning är hittills vaccinerad och än så länge finns det inget datum för när landet öppnar upp helt igen. 

Överläkaren om att Sverige lättar på restriktionerna