Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska coronaläkaren är smittad – träffade Putin

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Denis Protsenko skakar hand med Vladimir Putin.Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin bar heltäckande skyddskläder när han besökte coronasjukhuset.Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN

Chefsläkaren för det sjukhus i Moskva där huvuddelen av patienterna med corona behandlas har nu själv blivit smittad, rapporterar ryska medier.

För bara en vecka sedan tog läkaren själv emot Vladimir Putin och skakade hans hand.

”Han testas regelbundet”, säger presidentens presstalesperson Dmitrij Peskov, till statliga Ria Novosti.

Det var i tisdags förra veckan som president Vladimir Putin oannonserat besökte Moskvas sjukhus för coronapatienter. Iklädd en heltäckande gul skyddsdräkt pratade han med patienter och personal.

Men innan dess hade han hunnit träffa och skaka hand med chefsläkaren Denis Protsenko – helt utan skydd.

Nu står det klart att Protsenko själv har smittats med coronaviruset, det skriver läkaren själv på Facebook.

”Ja, jag har testats positivt för covid-19, men jag mår bra. Jag har isolerat mig på mitt kontor, där finns det alla möjligheter för distansarbete. Jag tror att utvecklandet av immunitet den här månaden kommer att fungera”, skriver han.

Putin träffade läkaren – nu är han smittad

Denis Protsenko är chefsläkare för sjukhus nummer 40 i Kommunarka, sydväst om Moskva, dit patienter med coronaviruset började tas i början av mars.

Det är oklart vad som kommer att hända med de andra medarbetarna på sjukhuset, men Protsenko har de senaste veckorna gjort många intervjuer och flera journalister som träffat honom har satts i karantän, enligt oberoende nyhetssajten Meduza.

Vladimir Putin bar heltäckande skyddskläder när han besökte coronasjukhuset.Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN

Enligt Vladimir Putins presstalesperson Dmitrij Peskov ska det dock inte vara någon fara för presidenten.

”Han testas regelbundet. Allt är bra”, säger han till statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Alla som kommer nära måste testas

Tidigare har det framkommit att alla som behöver komma i närheten av Putin måste testas för coronaviruset.

På tisdagen hade totalt 2 337 personer konstaterats smittade av coronaviruset i Ryssland och 17 personer har dött. De flesta drabbade finns i Moskva.

Sedan i måndags råder stränga karantänslagar i Moskva och Sankt Petersburg, som gör gällande att befolkningen inte får lämna sina hem för annat än att handla mat, gå ut med husdjur eller i vissa fall åka till jobbet. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.