Rivstart för utefikat hos Kristine – här märks knappt krisen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV .
Fika-utesäsongen har rivstartat för Kristine Larsson på Skärgårdscaféet.
Foto: Helene Skoglund / Nynäshamns Posten

Här är coronanyheter från landet runt.

Utesäsongen rivstartar i patriotiskt Nynäshamn: ”Visar stolt upp att de stöttar sina lokala företag”

Just nu sjungs uteserveringarnas lov. I tider av social distansering går det ändå att ta en fika – ute. För Kristine Larsson på Skärgårdscaféet märks knappt krisen.

– Det finns en patriotism bland nynäshamnarna som jag aldrig har sett förut – de visar stolt upp att de stöttar lokala företag! säger hon till Nynäshamns Posten. 

Läs mer i Nynäshamns Posten 

De transporterar misstänkta coronafall över hela USÖ – utan skyddsdräkt: ”Patienten hostade rakt ut”

Transportörerna som kör runt misstänkta coronapatienter mellan avdelningar på USÖ får ingen skyddsutrustning.

I stället kör de oskyddade runt svårt sjuka hostande patienter som inte ens kan hålla för munnen.

– Patienten kanske får en pappershandduk att hålla för munnen, men många är ju så sjuka att de inte klarar av att göra det, berättar en av dem för NA

Läs mer på NA.se 

Hela vårdapparaten ska ställa om – 2 000 anställda får nya scheman: ”Vi är på gränsen”

På grund av coronapandemin, tvingas nu 2 000 sjukvårdsanställda i Västerås att helt lägga om sina scheman. Syftet är att personal ska få möjlighet till planerad återhämtning i den pressade situation som råder. Men schemaändringen har stor inverkan på de anställdas vardag.

– Ett stort ingrepp för våra medlemmar, säger Vårdförbundets Janí Stjernström.

Läs mer på VLT 

De spelar utanför höghus och äldreboenden: ”Enkel grej för att sprida glädje”

Mitt i oron, isoleringen och ovissheten kring coronapandemin är det många som behöver ett avbrott. Därför har nu ett gäng musiker och företagare gått samman för att anordna en miniturné i Hudiksvalls kommun – med distans till publiken. De spelar utanför äldreboenden och höghus. 

– Tanken är att folk ska kunna sitta på sina balkonger eller öppna fönstret för att lyssna, säger AnnSofie Lundvall, initiativtagare.

Läs mer på Helahälsingland.se 

Armand Duplantis firar sitt världsrekord. Nu auktioneras hans nummerlapp ut.
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN

Duplantis stöd i coronakrisen – auktionerar ut nummerlappen från världsrekordhoppet

Sugen på att äga nummerlappen som Armand Duplantis hade på sig när han satte världsrekord i Torun?

Nu finns chansen eftersom Duplantis har bestämt sig för att auktionera ut nummerlappen på tradera.

Pengarna som kommer in går oavkortat till Radiohjälpens insamling som finansierar akuta stödinsatser till de riskgrupper som drabbas hårdast i den pågående coronapandemin.

Läs mer på dt.se 

Nu kan du hyra Bio Royal till dig själv: ”Vi måste hitta på någonting”

Den svenska biografbranschen har det tufft just nu. Filmstaden som är landets största kedja har stängt sina biografer, medan småbiograferna fortsätter att vara öppna tills vidare. Men det är en utmanande tid.

Coronakrisen tvingar företagen att tänka i nya banor. Nu kan du hyra hela salongen på Bio Royal i Norrtälje till dig själv för en mindre peng, skriver Norrtelje Tidning.

– Det kan vara en tillfällig räddningen för oss, säger biografansvarig Kenneth Axelsson.

Läs mer på Norrtelje Tidning 

Oväntade effekten av distansundervisningen – närvaron i skolan har ökat

Två veckor har gått sedan Bobergsgymnasiet i Ånge kommun övergick till distansundervisning. En modell som nu har utvärderats med oväntat positiva resultat.

– Väldigt många elever är närvarande, faktiskt fler än innan, vilket kan bero på att man även kan vara med om man är lite krasslig, säger rektor Per Håkansson till Sundsvalls Tidning.

Samtidigt finns det också områden som är mer problematiska, exempelvis matematiken är svårare att följa digitalt för många.

Läs mer på ST.nu

Så är det att ha corona – Maya berättar: ”Det är fullkomligt oberäkneligt och går i vågor”

Maya Mourad gjorde tv-program om corona. Bara ett par veckor senare var hon själv smittad av viruset. För LT:s läsare berättar hon om hur covid-19 drabbat henne och hur oberäkneligt och ondskefullt hon upplever sjukdomsförloppet, med en kvävande känsla i bröstet.

– När jag förstod att jag hade det själv, blev jag mest orolig för mina tre barn, jag vill inte att de ska drabbas. Jag blev fort ganska dålig, kanske mycket på grund av att jag har astma, men jag ville inte belasta vården i första taget. Jag sökte hjälp den 21 mars på akuten, de tog emot mig i det där tältet som de ställt utanför entrén och jag fick göra alla mätningar själv, säger Maya Mourad.

Läs mer på lt.se

Anders var isolerad på kryssningsfartyget Zaandam i 14 dagar.
Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK

Mardrömsresan är över – Anders får lämna coronafartyget och flyga hem till Sverige

Salabon Anders Dahlström och hans hustru Kerstin klarade det avgörande hälsotestet i Florida efter den långa isoleringen på Coronafartyget Zaandam. Redan i dag fredag flygs de hem till Sverige .”Det känns skönt”, säger 66-årige Anders Dahlström som längtar hem till Sala.

Det är en mycket lättad Anders Dahlström som mitt i natten hör av sig till SA med det glädjande beskedet att han och hustrun Kerstin nu får lämna Coronafartyget Zaandam efter nära fjorton dagars isolering i hytten. När fartyget nådde Florida under torsdagseftermiddagen var nämligen en hälsokontroll avgörande om det skulle bli karantän i USA eller flyg hem till Sverige.

Läs mer i Sala Allehanda 

Corona slår hårt mot krogbranschens underleverantörer – Bräckeföretag vägrar ge upp

Tomma orderblock och överfyllda lager är en bister verklighet för många företag i coronatider. För Enjoy Sales i Bräcke som säljer varumärkesprofilerade kylskåp står marknaden nästan helt still, men de håller ändå modet uppe.

– Vi försöker se ljust på framtiden. Jag förhandlar med kunderna om att köpa kylskåp i förväg, säger vd:n Urban Sjöberg.

Läs mer i Länstidningen i Östersund 

Claes lyckades fly Indien med minsta marginal: ”Såg förändringen i den lokala befolkningens blickar”

När konsekvenserna av coronaviruset nådde Indien insåg Claes Svedberg från Kungsgården att han var tvungen att lämna landet.

– De sista tre dygnen var så fruktansvärt pressande, säger han till Gefle Dagblad.

Läs mer i Gefle Dagblad 
https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/
Dödsfall, krispaket och nya restriktioner – här är senaste informationen.