Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rika får vaccin – på lyxiga utlandsresor

Tegnell om kommuncheferna i Halmstad och Eskilstuna.
För uppåt en miljon kronor erbjuder ”Knightsbridge Circle” lyxiga vaccinresor till bland annat Dubai.
Foto: BIGSTOCK
Många väljer att ta första dosen vaccin i Indien och sedan resa vidare till Madagaskar, enligt Stuart McNeill. När det är dags för andra dosen flygs de återigen till Indien.
Foto: SHUTTERSTOCK
Den som bokar en ”vaccinresa” får en lyxig villa med pool, kock och hushållspersonal. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: STELLA PICTURES IMP FEATURES
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Rika betalar hundratusentals kronor för lyxiga vaccinsemestrar – och äldre åker till Florida för att utnyttja de generösa reglerna.

Nu trappas kampen om vaccinen upp.

– Det är rena ”Hunger games”, säger en chef i nöjesbranschen i Variety.

För 300 000 kronor blir du medlem i den brittiska conciergetjänsten ”Knightsbridge Circle” – som nu avslöjar att de hittat ett sätt att arrangera vaccinturism.

Resorna går på mellan 500 000 och 850 000 kronor och tar upp till en månad från start till mål. Dubai, Förenade Arabemiraten, Indien och Marocko är bara några av platserna dit resorna går.

– Vi bokar våra medlemmar till en vacker villa med pool, kock och hushållspersonal. De landar, får sin första dos och väntar på sin nästa. Vi har vissa människor som stannar i Indien hela perioden och andra som flyger in, får första dosen och sen flyger till Madagaskar. Sen kommer de tillbaka för den andra dosen, säger grundaren Stuart McNeill.

Vaccinturismen blir nu ett allt större fenomen och flera arrangörer satsar på samma väg. Exempelvis skrev det Mumbai-baserade företaget Gem Tours nyligen på Twitter att de ”utvecklar vaccinturism”.

Stuart McNeill försvarar sin verksamhet.

– Jag måste väga mellan att tjäna massvis med pengar och att kunna sova på natten. Jag kommer inte ge ett vaccin till en 35-årig person som vill gå till gymmet.

Vallfärdar till Florida

Jakten på vaccin spänner över hela världen.

De senaste veckorna har äldre från Kanada och USA tagit sig till Florida, där personer över 65 vaccineras. Nu kräver myndigheter att de som vaccineras i Florida också visar bevis på att de, åtminstone deltid, bor där.

– Att bara komma hit från ett annat land eller så, vi stöttar inte det och vi kommer inte tillåta det. Vi tillåter inte vaccinturism, säger Floridas guvernör Ron DeSantis.

Enligt Variety är producenten Allen Shapiro, 73, en av dem som åkt till Florida i jakt på skydd. Musikmogulen Irving Azoff har gjort detsamma.

– Jag är en 73-årig canceröverlevare. Nyligen tog jag bort delar av mina inälvor. Tro fan att jag fick vaccin. Det är jag glad för, säger han till Variety.

Allt du behöver veta inför din vaccinering.