Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resenärer larmar om trängsel: ”Knökfullt”

Karin Isgren reste idag med Flexbuss mellan Uppsala och Kalmar, hon berättar nu om hennes erfarenhet och det bemötandet hon fick.
”Jag hade kanske inte valt att åka buss om jag visste att det var så här”, säger Karin Isgren, 20.
Foto: Privat
Bussen som Karin Isgren åkte med under tisdagen var fullbokad.
Foto: Karin Isgren

Tåg, flyg och bussar. 

Resenärer larmar nu om trängsel mitt i coronapandemin.

– Det känns väldigt otryggt, säger Karin Isgren, 20.

Karin Isgren, 20, reste från Uppsala till Kalmar med Flixbus under tisdagen. Hon berättar att bussen blev full redan i Stockholm.

– Den är knökfull kan man säga, jag tror att det är ett eller två lediga säten i hela bussen förutom de längst fram som är avspärrade vid chauffören.

Hon säger att det kom som en överraskning.

– Jag trodde att det skulle vara mer luftigt för att minska risken, framför allt när man sitter på en så trång yta.

Flixbus begränsar inte antalet platser, men säger att de utökat turerna.

– Efter kontakt med Folkhälsomyndigheten fick vi reda på att vi följer anvisningarna. När det är som mest reseintensivt så kan det vara så att det blir mer fullt. Skulle det bli tydligare riktlinjer så välkomnar vi det och rättar oss, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig.

Folkhälsomyndigheten: ”Finns förbättringspotential”

SJ har fått kritik sedan de öppnade upp 75 procent av platserna ombord. Enligt tågbolaget är tanken att sällskap ska kunna resa tillsammans i sommar. 

– Det är inte så att Folkhälsomyndigheten gett oss några godkännanden, utan de besluten vi har tagit för att ändra från 50 till 75 procent, de har vi tagit själva. Däremot informerade vi Folkhälsomyndigheten om hur vår tanke var inför sommaren, säger Mats Almgren, försäljningsdirektör på SJ.

Det sista mötet SJ hade med Folkhälsomyndigheten var den 5 juni.

SJ har fått en hel del kritik sedan de öppnade upp 75 procent av platserna ombord i stället för 50.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Under tisdagens presskonferens sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att de som ordnar resandet ”måste ta sitt ansvar” för att minska smittrisken:

– Se till att man inte kan boka platser fullt ut, till exempel, sa hon.

– Vi ser ju att det finns förbättringspotentialer.

Myndighetens generaldirektör Johan Carlson säger till DN att han själv åkte tåg i veckan, och att det var ”lite obehagligt” att det var så fullt.

För en vecka sedan lade SJ till en karta vid biljettbokning där det går att se vilka säten som är avspärrade och tomma.

– Den borde vi kanske lagt upp från början, men nu ligger den där. Vi vill erbjuda trygga resor och har gjort vårt yttersta för att anpassa oss, även om det också är ett stort ansvar på resenären att man är symptomfri vid resan. Skulle det visa sig av olika skäl att vi behöver göra ytterligare anpassningar, då får vi göra det, säger Mats Almgren.

SAS: ”Luften är ogynnsam för smitta”

SAS bokar platser på samma sätt som innan pandemin.

– Det var ingen bra upplevelse, säger en resenär till Ekot om en flygresa i mitten av juni.

Flygbolaget uppger att man följer branschorganisationen EASA:s riktlinjer.

– Där säger man ingenting om säten. Först och främst är det att luften ombord är väldigt ogynnsam för droppsmitta, för den är väldigt torr. Det tar också 2-3 minuter så har all luft ombord bytts ut, säger SAS kommunikationschef Karin Nyman.

Enligt Karin Nyman har man också varit i kontakt med myndigheter i Sverige, Danmark och Norge om frågan.

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi har sett varit nödvändiga, säger hon.


Flera bolag är i full gång med forskning och försök när det kommer till ett covid-19 vaccin. Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet tror inte et nytt vaccin kan godkännas redan efter sommaren.
85 personer vårdas för covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar.
Katrin Westlund, Socialstyrelsen om nya riktlinjerna att människor som utvecklar antikroppar kan få tillstånd att besöka dina nära och kära på äldreboendena.