Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reseexperten: ”Svenskar bestraffas och isoleras”

Turister från Sverige inte välkomna när Cypern öppnar upp – oroar reseexperten Lottie Knutson.
Reseexperten Lottie Knutson.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kvinnor vid en strand på Cypern.Foto: PETROS KARADJIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska turister blir ”bestraffade och isolerade” på grund av Sveriges coronavirusstrategi, säger reseexperten Lottie Knutson.

Cypern presenterade i går en lista på länder vars medborgare är välkomna att flyga in när man åter öppnar upp landet – och svenskar är inte välkomna.

– Vi vet inte om andra länder också kommer att skapa såkallade ”resekorridorer” som Cypern och utestänga Sverige, säger Lottie Knutson.

Cypern väntas öppna upp för direktflyg från en lång rad europeiska länder – bland andra Norge, Danmark, Tyskland, Polen och Rumänien innan midsommar.

Svenskar och britter göre sig dock icke besvär.

Även våra nordiska grannar har flaggat för att man kommer fortsatt hålla gränsen stängs mot Sverige.

Konsekvenser för svenskar

Styrelseproffset, journalisten och kommunikatören Lottie Knutson blev rikskändis efter tsunamikatastrofen för drygt 15 år sedan, då hon arbetade som kommunikationsdirektör på Fritidsresor.

Nu varnar hon för att utestängningen av svenskar kommer att det får konsekvenser inte bara för turister – men också resebolagen.

– Det är ju klart att om allt fler länder stänger gränserna till Sverige så har ju inte SAS och andra charterflygen någonstans att köra, säger hon och tillägger:

– Då blir vi automatiskt bestraffade och isolerade inom landet, trots att Sverige har öppna gränser inom hela EU.

Risker för resenäringen

Lottie Knutson säger att hon hoppas att både UD och regeringen får ”lite större långsiktighet i sina reserekommendationer”

– Det gäller ju även resandet inom Sverige, där man har hamnat lite i dödläge – svenskar vågar ju inte boka något inom landet inför sommaren heller. 

– Det är oerhört många arbetstillfällen som nu står på spel inom besöksnäringen, men också inom handeln.

Vanligaste fallgroparna med ”hemestern”

Sparekonomen Frida Bratt guidar hur du håller budgeten i sommar.