I pandemins begynnelse målades remdesivir upp som ett av läkemedlen i behandlingsarsenalen. Visserligen pekade en mindre kinesisk studie redan då på att det inte gav någon effekt – men det fanns också studier som pekade på motsatsen.
En amerikansk sådan visade att patienter som fått remdesivir förbättrades på elva dagar, mot 15 utan. Dödligheten var åtta procent med de som fick, 11,6 för de som fick sockerpiller.
WHO vänder
Remdisivir sågs inte inte som mirakelkur, men var ett av få läkemedel som ansågs ha effekt mot corona.
Sverige köpte tusentals doser – och hade det inte varit för att USA nästan köpt upp hela världens lager hade man köpt mer.
Läkemedlet godkändes också av EU-kommissionen och WHO har rekommenderat det.
Men i veckan vände WHO och hävdade att det inte alls minskar dödligheten.
”Remdesivir bör inte ges till covid-sjuka, oavsett hur allvarligt sjuka de är. Det finns inga bevis för att det ökar chanserna att överleva eller behovet av respirator”, skriver en expertgrupp inom WHO i tidskriften British Medical Journal.
”Läkemedlet har ingen meningsfull inverkan på dödlighet eller kortar sjukdomstiden.”
Sverige fortsätter
Men Socialstyrelsen i Sverige är fortfarande övertygad om att remdesivir har en effekt mot covid-19.
– Den används för att den förkortar sjukhustiden för syrgaskrävande patienter. Den är fortfarande godkänd på de premisserna, säger hon, säger Maria State, enhetschef på Socialstyrelsen till DN.
Samtidigt visar nu en annan studie som tagits fram av bland annat forskare på Karolinska institutet visar att en kombination av remdesivir och ett helt nytt läkemedel – som inte namnges – kan bota covid-19.
Läkemedlet är ännu inte godkänt.