Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regioner saknar krav om lager av skyddsutrustning

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
En granskning av Ekot visar att regionerna tagit bort kravet om att hålla ett lager av skyddsutrustning ur sina pandemiplaner.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra veckan slog landets tre största regioner larm om att lagret av befintlig skyddsutrustning för vårdpersonal var för små.Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Förra veckan slog landets tre största regioner larm om att lagret av befintlig skyddsutrustning för vårdpersonal var för små. 

Men en granskning av Ekot visar att regionerna tagit bort kravet om att hålla ett lager av skyddsutrustning ur sina pandemiplaner.

– Jag tycker det är ett felaktigt beslut. Jag tycker regionerna borde planerat sin verksamhet på ett annorlunda sätt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till Ekot

Sveriges tre största regioner, Stockholm, Skåne och Västra Götaland har larmat om att skyddsutrustningen i regionerna håller på att ta slut för vårdpersonalen när Corona spridit sig allt mer. Tecken fanns på att leveranser inte kom fram.

I Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens pandemiplaner har det sedan åtminstone 2009 funnits en uppmaning om att regionerna ska hålla ett lager av skyddsutrustning ifall en pandemi skulle bryta ut. Ansvaret för att vårdpersonalen har tillräckligt med utrustning är regionernas. 

Ekots granskning visar att de tre största regionerna i landet tagit bort kravet om att hålla ett lager av skyddsutrustning ur sina pandemiplaner. Ingen av regionerna kan svara på varför det tagits bort. 

Svaret: ”Har blivit en allmän trend”

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne tror att det är en del av en allmän trend. regionstyrelsens ordförande

– Man beställer när lagren tar slut, det har blivit ett skifte i Sverige, och det är farligt tycker jag, och det är en lärdom man måste dra, säger Carl Johan Sonesson till Ekot.

Han säger också att man haft ett litet lager i Skåne men att det varit för litet. Samma gäller Stockholm och Västra Götaland.

Att behovet av lagerhållning försvunnit från regionernas pandemiplaner visste inte statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsoinstitutet .

– Intressant observation. I det här läget hade det varit väldigt bra om inte bara skrivningen varit kvar. Även ett konkret lager hade ju varit väldigt bra att ha, säger Anders Tegnell till Ekot.

LÄS MER:
Inifrån jakten på det svenska supervaccinet 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.