Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Uppsala tvingas skicka i väg iva-patienter

Sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Region Uppsala har nu fler intensivvårdade covidpatienter än någon gång under höstens andravåg. 

Nu tvingas regionen skicka intensivvårdspatienter till andra regioner, skriver Upsala Nya Tidning.

– Det är jättejobbigt att vi är i det här läget igen. Det är absolut inte önskvärt men absolut nödvändigt att flytta patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler till tidningen.

Förra veckan hade Region Uppsala 1 458 bekräftade fall av covid-19, enligt regionens egen statistik. Det är mer än dubbelt så många som sista veckan i februari, då 709 fall konstaterades.

Den senaste veckan har antalet inlagda covidpatienter legat runt 100, vilket också är färre än i december och början av januari då siffran läge låg på runt 150.

Grafen visar antalet vårdade covidpatienter per sjudagarsperiod i Region Uppsala.
Foto: Region Uppsala
Grafen visar antalet vårdade covidpatienter per dag och avdelningstyp. De intensivvårdade står för en allt större andel.
Foto: Region Uppsala

Däremot är antalet intensivvårdade fler nu än någon gång under andravågen. På onsdagen fick 22 patienter intensivvård i länet, enligt regionens siffror. Det kan jämföras med andravågen, då antalet som högst var 21.

”Jättejobbigt”

Samtidigt vårdas tre intensivvårdspatienter från länet på sjukhus i andra regioner, skriver Upsala Nya Tidning.

– Det första vi gör är att välja ut de patienter som är något så när medicinskt stabila, säger Magnus von Seth, överläkare på Centrala intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset, till UNT.

Även i höstades var regionens sjukvård så ansträngd att man fick flytta patienter till andra regioner.

– Det är jättejobbigt att vi är i det här läget igen. Det är absolut inte önskvärt men absolut nödvändigt att flytta patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler till UNT.

Enligt honom är situationen nu jämförbar med hur den var när det var som värst under förstavågen i april 2020. Den 26 april intensivvårdades 26 covidpatienter i Region Uppsala.