Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Stockholm: Bara Astra Zeneca till 65-plussare

Statsepidemiolog Anders Tegnell: ”Vill klargöra att gravida med riskfaktorer ska vaccineras”.
”För att använda vaccinet på bästa möjliga sätt så erbjuder vi Astra Zenecas vaccin till de som är 65 år och äldre, och vi erbjuder de andra vaccinen till de yngre”, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas vaccin.
Foto: LESZEK SZYMANSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ingen över 65 år i Region Stockholm erbjuds något annat vaccin än Astra Zenecas.

Det beskedet fick flera äldre stockholmare som hade bokat vaccinationstid i dag.

– För att använda vaccinet på bästa möjliga sätt så erbjuder vi Astra Zenecas vaccin till de som är 65 år och äldre, och vi erbjuder de andra vaccinen till de yngre, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Expressen har under dagen varit i kontakt med läsare som berättat att 65-åringar selekteras bort från andra vaccin än Astra Zenecas på Region Stockholms vaccinationskliniker.

– De före mig, sa kassörskan, skulle få Pfizer. I luckan bredvid sa de ”du ska få Pfizer, du får gå bortåt. När det var jag sa de att jag skulle få Astra Zeneca. ”Nej, men jag vill också ha Pfizer, precis som de andra. Då sa hon att regionen från i dag utfärdat en regel att de över 65 år inte får annat än Astra Zeneca, oavsett vad vi har i lager på mottagningen, säger Birgitta Persson, 73, till Expressen.

Hon valde då att avstå vaccinering, och bokade i stället en tid på Kistamässan. Väl där möttes hon av samma besked:

Personer över 65 år får inget annat än Astra Zeneca.

Erbjuder Astra Zeneca till 65 år och uppåt

Något som bekräftas av Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

– Det är så att vi fram tills för en vecka sedan har använt allt vaccin som vi har haft tillgång till för att vaccinera våra äldre. Då har det varit svårt för oss att vara tydliga med fördelningen av vaccin och vilket vaccin som ska erbjudas på vaccinationsstället. I och med att vi vaccinerar medicinska riskgruppen möjliggör det att vi har flera sorters vaccin ute på våra vaccinationsställen.

– För att använda vaccinet på bästa möjliga sätt så erbjuder vi Astra Zenecas vaccin till de som är 65 år och äldre, och vi erbjuder de andra vaccinen till de yngre.

Vad säger du till de som är upprörda över den här indelningen?

– Vi lutar oss väldigt tungt mot myndigheterna som följer vaccinutvecklingen väldigt noga. De tittar på de risker som finns och de rapporter som kommer in. Alla vaccinen som är godkända i dag är väldigt säkra och ger en bra effekt. Så det känner vi oss väldigt trygga i.

”FHM har gett rekommendationen”

Region Stockholm stöder sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer när de stoppar 65+ från att vaccineras med Pfizer eller Modernas vaccin.

– Folkhälsomyndigheten har gett rekommendationen att ge Astra Zeneca till de över 65 år, medan man inte rekommenderar det för de som är yngre.

– Det här är något som vi gradvis har arbetat fram. Vi har tilldelat vaccin till alla vaccinationsställen.

Läkemedelsverket: ”Ingen fastställd koppling mellan vaccin och dödsfall”

13 dödsfall i Sverige med misstänkt koppling till Astra Zenecas vaccin