Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill ha ny lag mot överfulla bussar

Robert Bergqivst och Bettina Kashefi medverkade i Ekonomistudion.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: Pär Fredin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill införa en tillfällig pandemilag för att begränsa trängsel i kollektivtrafik och butiker, rapporterar Dagens Nyheter, DN.

– Det är komplicerad lagstiftning som ska hanteras varsamt eftersom det gränsar till grundlagsskyddad frihet, säger socialminister Lena Hallengren, S, till tidningen.

Följ det senaste om coronaviruset

För att kunna begränsa trängseln i kollektivtrafiken och kunna få till ett maxtal för antalet kunder i butiker håller regeringen på att utforma en speciell pandemilag, rapporterar DN. 

Hallengren: ”Kan vidta åtgärder som vi inte kan vidta i dag”

Genom lagen ska antalet passagerare i kollektivtrafiken kunna begränsas och butikers öppettider och antal tillåtna besökare ska kunna regleras. 

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, säger socialminister Lena Hallengren till DN. 

Hittills har regeringen bara kunnat hantera det som är allmän sammankomst eller offentlig tillställning, vilket har lett till att exempelvis konserter och idrott har fått tuffare krav på sig jämfört med gallerior, butiker och kollektivtrafiken där människor har kunnat flockas trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Det har gjorts många jämförelser med köpcenter, badplatser, kollektivtrafik där nuvarande lagstiftning inte träffar, säger Lena Hallengren till DN. 

Komplicerat: ”Ska hanteras varsamt”

Det är en dock en svår avvägning som måste göras då det handlar om nästintill grundlagsskyddade friheter som ska kunna inskränkas. 

– Det är komplicerad lagstiftning som ska hanteras varsamt eftersom det gränsar till grundlagsskyddad frihet, säger Lena Hallengren till DN

På grund av att det rör sig om en snårig process där människors frihet ligger i vågskålen så är Lena Hallengrens förhoppning att den tillfälliga lagen kan vara på plats först till sommaren 2021. 

Lena Hallengren får i Aktuellt frågan om varför regeringen har dröjt så länge med att börja förbereda lagen. 

– Vi har arbetat på i ett väldigt högt tempo, väldigt intensivt med den lagstiftning vi har. Alla de restriktioner och rekommendationer som finns och gäller för hela svenska folket, de fortsätter ju att gälla och det är väldigt viktigt att vi fortsätter att använda dem. Men vi ser nu att vi behöver bli ännu mer precisa när pandemin pågår länge, säger Lena Hallengren i Aktuellt.  

Se trängseln på centralstationen

Kaos rådde under helgen på tågstationen i Boden.

SL: ”Vi kör så mycket trafik som det nånsin är möjligt”

Såhär sa SL om coronaträngseln i Stockholmstrafiken i förra veckan.