Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD förlänger avrådan från resor: ”Gäller sunt förnuft”

Regeringen ger nya direktiv under coronakrisen.
Löfven och utrikesminister Ann Linde vid onsdagens pressträff.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. 

Samtidigt kommer nya råd och uppmaningar för resor inom Sveriges gränser – där bilresor som tar upp till två timmar kan genomföras. 

– Men även under dessa resor så gäller sunt förnuft och det egna ansvaret, säger Stefan Löfven. 

– Jag önskar jag kunde säga det här är över, att vi har krisen bakom oss, men vi är inte där än. Sommaren vi har framför oss kommer bli annorlunda, säger statsministern Stefan Löfven. 

– Vi har inte stängt ner allt men vi kommer inte kunna återgå till ett normalläge än. 

Utrikesministern Ann Linde meddelade att UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till den 15 juli. 

– UD har i dag beslutat att förlänga avrådan till alla länder fram till den 15 juli 2020. På grund av den fortsatta osäkerheten som råder, säger hon. 

Ann Linde tillägger att UD löpande ser över grunderna för beslutet och att avrådan både kan förlängas ytterligare eller förändras innan den 15 juli. Beslutet grundar sig inte i huvudsak på smittspridningen, utan de hårda restriktionerna som flera länder runtom i världen infört.

– Vi ser inte att det håller på att avmattas. Vi har försökt hjälpa 7 500 svenskar för att det inte har gått att ta sig hem själv, säger Ann Linde.  

Så kan du resa i sommar – detta gäller

Resor som tar mellan 1 och 2 timmar med bil från hemorten kommer kunna genomföras under vissa förutsättningar, meddelar Löfven. 

– Men även under dessa resor så gäller sunt förnuft och det egna ansvaret.

Socialministern Lena Hallengren berättar att Folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att resorna inrikes kan genomföras utan att belasta sjukvården. 

– Om man reser ska det vara med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med. Det är inte en signal från vår sida att faran är över, säger Lena Hallengren. 

Vidare berättar Ann Linde att arbetet med att hjälpa strandade svenskar utomlands fortsätter. 

– Svenskar som befinner sig utomlands uppmanas att följa lokala myndighetsråd och uppmanas ta del av ambassadens reseinformation på Swedenabroad.com eller i appen UD resklar, säger hon. 

Förbudet mot allmänna sammankomster med över 50 personer ligger kvar. 

FHM om idrottsläger: ”Vi tittar på det”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att myndigheten nu tittar på att anpassa råden för människor över 70 år men som inte har några riskfaktorer. 

De tittar också på råd och rekommendationer för idrottsläger och kollo för ungdomar i sommar – men kunde inte lämna något klart besked. 

– Vi tittar på det i positiv anda. Vi har tidigare sagt att man inte bör stänga skolor och gett klartecken för ungdomsidrott och barnidrott. 

Johan Carlson säger att restriktionerna för universitet och gymnasium sannolikt är de första som kan komma att lättas på längre fram. 

– Som läget är nu så känns det som att det mesta ligger kvar, säger generaldirektören om restriktioner och råd under sommaren. 

Flygbolagen kan snart börja flyga igen – hör statsepidemiologen om användningen av munskydd på resan.