Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen inför inreseförbud i 30 dagar

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Mikael Damberg (S), inrikesminsterFoto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Öresundsbron.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige inför ett tillfälligt förbud för resor in i landet från den 19 mars och 30 dagar framåt. 

Svenska medborgare kommer att kunna flyga hem, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en presskonferens. 

– Det är en exceptionell åtgärd, säger Mikael Damberg. 

Samtidigt har Karolinska universitetssjukhuset gått in i ett slags militärt styre, enligt DN. 

EU införde ett inreseförbud tidigare under tisdagen för alla som inte är EU-medborgare. Efter EU:s besked dröjde det 17 minuter innan regeringen hade fattat ett beslut om inresestopp från länder utanför Europa från och med torsdag och 30 dagar framåt för alla resor in i landet. 

– Med tanke på den situation som råder i Sverige och i Europa är det rätt läge att införa ett inreseförbud med tanke på covid-19, säger Mikael Damberg vid presskonferensen. 

Inreseförbudet gäller inte för personer som är bosatta i Sverige men av någon anledning befinner sig utomlands. Det gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige, exempelvis diplomater eller personer som är i behov av internationellt skydd. 

Befarar att läget kan bli värre

Vårdsituationen i Sverige och i hela EU är ansträngd. Enligt Dagens Nyheter så har Karolinska universitetssjukhuset gått in i en militär styrning av sjukhuset – och rustar för en kraftig ökning av smittade. 

Mikael Damberg befarar att situationen kan förvärras. Därför menar han att det var viktigt att ta ett gemensamt EU-beslut. 

– Det är viktigt att ta ett europeiskt samfälligt beslut och EU:s länder kommer fatta det här beslutet, var och en på sitt sätt men att göra så att det inte är möjligt att komma in i Europa från resten av världen vid det här tillfället, säger han till Aftonbladet

Enligt Damberg är det viktigt att man samarbetar inom EU mot länder utanför Europa för att kunna stoppa spridningen av smittan. EU-kommissionen föreslog inresestoppet och det var något som godkändes av EU:s ledare. 

– EU:s ledare anser att ett gemensamt agerande är rätt sätt att göra det här på. Då har Sverige fattat det här beslutet i kväll om ett inresestopp, säger han till Aftonbladet. 

 

Vill underlätta för transporter 

Inrikesministern menar att det inte finns särskilt många risker med ett inreseförbud. Det som han anser är ett större problem är att EU:s fria rörlighet har minskat när länder har infört egna gränskontroller. Det har gjort att transporter av viktigt material minskat. Han skulle hellre se att EU samlar sin yttre gräns mot länder utanför Europa, enligt tidningen. 

– Det är ett klokt beslut. Vi måste nu göra allt som står i vår makt för att fördröja smittspridningen, då är det rimligt att minska antalet inresor i landet. Detta är i grunden ett initiativ från EU, och alla medlemsländer kommer göra på ett liknande sätt, skriver Kristersson. 

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/131/
Här kan du se tisdagens coronaspecial igen.