Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen gav besked om lättnader – när smittan ökade

Bara veckor efter lättnaderna ökade smittan kraftigt och lokala restriktioner infördes.
Socialministern Lena Hallengren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
I höstas lättade regeringen på coronarestriktionerna för sport- och kulturevenemang trots att smittspridningen ökade i Sverige.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDES WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen lämnade besked om lättade restriktioner – samtidigt som smittan ökade, skriver Ekot. 

Beslutet under hösten får nu kritik av epidemiologen Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Umeå universitet, som menar att det skickade fel signaler. 

Bara veckor efter lättnaderna ökade smittan kraftigt och lokala restriktioner infördes. 

 – Ja min mening är att man skulle ha gjort precis tvärtom, säger Stockholms regionråd Irene Svenonius, M, till radion.

I augusti förra året var smittspridningen i Sverige så pass låg att regeringen började planera för lättade coronarestriktioner, planen var bland annat att fler än 50 personer skulle kunna närvara vid en konsert på en restaurang.

– Alltså den här ändringen innebär att vi kommer till rätta med den ologiska situationen att om 200 personer sitter och äter på en restaurang och sedan börjar en musiker spela behöver alla utom 50 gå, sa kulturminister Amanda Lind, enligt Ekot.

Sköts upp

Men när lättnaderna presenterades i slutet av september hade smittspridningen gått upp igen, vilket ledde fram till att beslutet sköts upp 8 oktober.

Två veckor senare meddelade statsminister Stefan Löfven att lättnaderna gick att genomföra - trots att smittspridningen nu ökade snabbare.

”Direkt olämpligt”

Flera experter som Ekot varit i kontakt med är kritiska till till regeringens agerande, bland annat Fredrik Settergren som är ansvarig för coronaprovtagningen i Region Uppsala.

– Det kommunicerade vi väldigt tydligt härifrån att vi tyckte var direkt olämpligt och det klart att med den bilden vi hade här då vi såg hur det ökade egentligen från dag till dag, så var det ju uppenbart att det inte var något som var önskvärt för Region Uppsalas del och förstås inte heller egentligen för resten av landet, säger han till radion.

En annan som är kritisk mot beslutet är epidemiologen Joacim Rocklöv, som tror att beskedet fick svenskarna att slappna av.

– Då kommer väl det här signalvärdet in att man signalerar att det är ingen fara. Istället borde man signalera att det är illa för nu är det på väg upp.

Lena Hallengren förstår att beskeden kunde uppfattas som ”förvirrande”.

– Samtidigt ska vi försöka utveckla och anpassa. Min bild är inte att alla gick runt och trodde att man kunde vara 300 överallt, men att det naturligtvis fanns verksamheter som sett fram emot att ha besökare upp till 300 med de här föreskrifterna, säger hon till Ekot.

Svenonius kritisk

Vid sidan av experterna riktar även Stockholms regionråd Irene Svenonius, M, kraftig kritik mot regeringens agerande förra hösten.

– Jag tycker faktiskt att nationell nivå måste basera sina restriktioner på de regioner där läget är som värst. Sen kan de regioner som har en lite mindre smittspridning agera genom att lätta på restriktioner bara hos sig lokalt. Men den nationella nivån får ju aldrig gå fram med gladare budskap än vad den mest utsatta regionen har i sin praktiska vardag, säger hon till radion

Tegnell: ”Det går inte att ha fotbollsmatcher just nu”

Anders Tegnell: Därför får Skansen ha besökare samtidigt som Friends arena inte får ha publik.