Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedts hot: Kan skriva lagförslag med KD och M

Ebba Busch om förslaget till ökad makt för regeringen.
Ebba Busch.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Lena Hallengren och Stefan Löfven.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen går vidare med förslaget som ska utöka sin makt tillfälligt för att kunna vidta snabbare åtgärder mot coronaviruset. 

Vänsterpartiet skulle rösta nej till förslaget som det ser ut nu – och tänker göra gemensam sak med Moderaterna och KD om regeringen inte lyssnar på synpunkterna. 

– Vi är förvånade över att regeringen inte har lyssnat mer på kritiken från oppositionen och från jurister, säger partiledare Jonas Sjöstedt. 

Samtidigt meddelar KD-ledaren Ebba Busch att de tänker rösta nej till förslaget. 

Moderaterna vill att regeringen hörsammar en kravlista som de lämnat – annars kan de rösta nej. 

Expressen kunde redan i slutet på förra veckan avslöja regeringens plan. 

Regeringen vill att den nya lagen, som ger den ökade maktbefogenheter, införs omedelbart och ska gälla i tre månader. Syftet är kunna fatta snabba beslut kopplat till coronapandemin utan att vända sig till riksdagen. 

M om förslaget: ”Hastigt framtaget”

Det kan handla om begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar. 

– Vi har gått igenom det nya lagförslaget från Vänsterpartiets sida och vi är förvånade över att regeringen inte har lyssnat mer på kritiken från oppositionen och från jurister. Vi kan inte godta det förslag som ligger nu, säger Jonas Sjöstedt. 

Partiet menar att förslaget måste lyfta fram att riksdagen måste få alla förslag som regeringen lägger fram omedelbart och att de folkvalda alltid ska ha sista ordet. Partiet vill även se en tydlig avgränsning vilken typ av beslut som regeringen har rätt att fatta och att maktlagen bara ska kunna förlängas en månad i taget, i stället för den föreslagna tremånadersperioden. 

Vänsterpartiet kan göra gemensam sak med M och KD  

– Vi har beslutat att om inte regeringen lyssnar så kommer vi att vända oss till Moderaterna och Kristdemokraterna och försöka skriva ihop en förbättrad variant på lagstiftningen. Men nu ligger bollen hos regeringen och då måste de lyssna på kritiken och rätta till bristerna i lagstiftningen. Vi är för att de ska kunna agera och att de måste kunna göra det snabbt – men det måste vara med en tydlig demokratisk förankring, säger Jonas Sjöstedt. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1247212293563265024

Både M och KD kräver förändringar av regeringens lagförslag. 

– Regeringens förslag är hastigt framtaget och tyvärr tog regeringen kontakt med oss i ett mycket sent skede, säger Tobias Billström till SvD. 

Moderaterna skickade i fredags förra veckan ett antal krav som de vill att regeringen hörsammar om de ska rösta ja till att ge regeringen utökade maktbefogenheter. 

– Det är positivt att regeringen har hörsammat vårt krav på att riksdagens ska ges ökat inflytande. Men flera av våra krav gäller alltjämt, säger Tobias Billström till SvD

Det handlar bland annat om att ett system för att ersätta företag som drabbas av corona-åtgärderna måste finnas på plats, och att regeringen tar hänsyn till Sveriges kommuners och regioners remissvar där de menar att det saknas skäl för att införa en lag som ger regeringen rätt att flytta resurser och sjukvårdsmateriel mellan olika regioner. 

Det gäller inom det nya förslaget

Det första förslaget fick dock kritik av bland annat Moderaterna, som krävde att riksdagen skulle få vetorätt och att regeringens beslut ska prövas i riksdagen i efterhand. Säger riksdagen nej ska förordningen sluta att gälla.

Enligt SVT togs ett nytt förslag fram efter kritiken. 

Och under måndagen har så en lagrådsremiss nu skickats över till Lagrådet, utan egentliga ändringar jämfört med det utkast som regeringen hämtat in synpunkter på under helgen, skriver TT. 

– Varför gör vi det här? Jo, för att vi menar att de åtgärder som i dag är kopplade till smittskyddslagen inte är tillräckligt kraftfulla. Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger socialminister Lena Hallengren (S), till nyhetsbyrån. 

Föreslås träda i kraft 18 april

Hon fortsätter:

– Regeringen eller den myndighet som regeringen ger uppgiften till, länsstyrelserna till exempel, ska kunna stänga ner verksamheter där det är mycket trängsel, där det förekommer eller finns risk för allvarlig smittspridning.

Lagen föreslås träda i kraft den 18 april och gälla till den sista juni.

Samtidigt meddelar KD-ledaren Ebba Busch, att partiet kommer att rösta nej till förslaget. 

https://twitter.com/BuschEbba/status/1247121180072476672

”Vi röstar nej till mer makt till regeringen, som förslaget ser ut nu”, skriver hon bland annat på Twitter.

KD tänker säga nej 

På Kristdemokraternas Facebooksida utvecklar partiet sitt resonemang:

”Det är riksdagen som har den lagstiftande makten. Det är en grundsten i vår demokrati. De folkvalda måste ha rätten att ta ställning till om regeringens åtgärder är bra eller dåliga. I den svåra situation vi nu befinner oss kan beslut behöva fattas snabbt. Det kan därför vara rimligt att regeringen har rätt att fatta beslut som kan träda i kraft omedelbart. Men riksdagen behöver då ha rätt att i efterhand, inom några dagar, ta ställning till dessa beslut och kunna upphäva dem omedelbart. Detta har Kristdemokraterna framfört utan att regeringen hittills lyssnat”. 

Moderaterna fortsatt kritiska

Moderaterna är fortsatt tveksamma till förslaget – och gruppledaren Tobias Billström säger att riksdagens vetorätt måste stärkas. 

 – I den föreskrift från regeringen som läggs fram så vill vi om den inte aktivt godkänns inom en månad så kommer den upphöra att gälla, säger han till SR. 

TT skriver att enligt det nya lagförslaget ska regeringen genom föreskrifter kunna ta snabba beslut utan att först fråga riksdagen. 

Men föreskrifter och beslut som tas utifrån föreskrifter ska ”snarast underställas riksdagen för prövning”. Riksdagen ska med andra ord kunna backa redan tagna beslut.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

V och M kritiserar regeringens omarbetade förslag - hör Ulf Kristersson.