Under tisdagen fick de stöd för förslaget – efter ett långt möte med de andra partiledarna. Den nya lagen väntas röstas igenom av riksdagen efter påskhelgen.
På eftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven, S, vice statsminister Isabella Lövin, MP, och socialminister Lena Hallengren, S, en presskonferens om den nya propositionen.
Stefan Löfven: Vi ska värna människors liv
– Vi har som uppgift att värna människors liv och hälsa, och samtidigt lindra effekterna för jobben och samhället, säger Stefan Löfven.
Han säger också att ”regeringen hela tiden varit redo att fatta de beslut som krävs för att bromsa smittspridningen”.
– I dag har vi fattat beslut om en proposition för att skyndsamt kunna agera med fler åtgärder. Det gäller enbart åtgärder kopplade till corona.
Stefan Löfven upprepar också sina tidigare uppmaningar:
Res ingenstans i påsk – och lyssna på myndigheterna.
– Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips. Det förväntas att människor följer dem. Inte ibland, utan varje minut, säger Stefan Löfven.
Lena Hallengren: Detta kan bli aktuellt
Socialminister Lena Hallengren, S, säger att detta är en historiskt svår situation och att regeringen måste ha verktyg att kunna agera snabbt.
– Det är en fråga om tid. I ett läge där viruset sprids snabbt kan vi behöva agera snabbt. En vanlig riksdagsbehandling kan innebära att vi förlorar dagar, säger Hallengren.
De åtgärder som kan bli aktuella att besluta om – utan att gå via riskdagen – bland annat stänga köpcentrum, färjehamnar, fördela om läkemedel och begränsa folksamlingar ytterligare.
Betyder detta att regeringen menar att vi är på väg in i ett värre skede?
– Det är klart att situationen har förändrats under den här månaden. Det börjar med ett fåtal fall som sen blir fler. Men vi vill vara säkra på att den dagen vi behöver använda fler verktyg, att vi inte då behöver ta fram en lagstiftning och ska gå till riksdagen, säger Hallengren.
Den nya lagen har beskrivits som historisk eftersom makt flyttas från den folkvalda riksdagen till regeringen. Lena Hallengren håller inte med.
– Jag tycker det är lite stora ord, jag måste säga det. Regeringen har ju redan kunnat fatta beslut om att begränsa allmänna sammankomster med hänvisning till smittskyddslagen. Nu handlar det om att tillfälligt stänga ner viss verksamhet. Det är ett viktigt verktyg. Eftersom vi inte haft det tidigare är det korrekt att säga att man flyttar makt till regeringen, men jag tror att många svenskar ser det som rimligt och snarast skulle bli rätt besvikna om vi sa att det där har vi inte nöjlighet att göra, säger Hallengren.
Lagrådet hade synpunkter – V är nöjda
Lagrådet hade en del synpunkter på maktförslaget, och enligt Lena Hallengren har regeringen lyssnat på dem. Bland annat förtydligar man att eventuella beslut om åtgärder ”omedelbart” ska underställas riksdagen.
– Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning. Regeringen har lyssnat på både oppositionen och Lagrådet. Alla beslut kommer att gå till riksdagen omedelbart, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt efter mötet.
– Nu kommer lagen att skickas till riksdagen, och någon gång efter påsk kommer den då med all sannolikhet att godkännas, säger han.
– Sedan kommer regeringen att kunna ta snabba och kraftfulla beslut, även i vissa fall före riksdagen. Men sedan måste man gå till riksdagen och få godkännande på det, och får man inte det så upphävs beslutet.
Moderaterna ger stöd efter mötet
Även Moderaternas ledare Ulf Kristersson bekräftar att de är för att ge regeringen de här befogenheterna och att regeringen har lyssnat på synpunkter från oppositionen och Lagrådet.
– Vi är för en sån här lagstiftning, som ger regeringen muskler att vid en sådan här extraordinär händelse, säger Kristersson.
Moderaterna hade tidigare uttryckt kritik mot förslaget, och sade att man ansåg att riksdagens vetorätt behövde stärkas i förslaget. Det har de i dag fått gehör för, säger Ulf Kristersson
– Vi är glada att regeringen helt har gått oss till mötes när det kommer till att riksdagen måste kunna bekräfta besluten som regeringen fattar.
... men är inte för förslaget
Däremot är Moderaterna inte nöjda med hur enskilda näringsidkare ska ersättas, och Kristersson vill därför vill inte säga att Moderaterna är för förslaget, utan de väljer att avvakta
– Vi är inte nöjda med de formuleringar som regeringen har när det gäller att ersätta enskilda som drabbas av tvingande beslut från regeringen. De tycker vi inte går tillräckligt långt.
– Man måste kunna ersätta människor som förlorar på att staten går in och fattar tvingande beslut. Så vi har sagt till regeringen att vi återkommer med vårt ställningstagande i just den frågan.
Ebba Busch ändrar sig
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch hade meddelat att de skulle rösta nej till förslaget, men hon berättade i dag att hon ändrar sig.
– Vi har fått våra krav mötta, säger Ebba Busch i dag.
– Vi har nu förhandlat skarpt med partiledarna och fått våra krav mötta om att riksdagen måste kunna överpröva regeringens beslut. Och vi har blivit mötta i frågan att man måste kunna hitta lämpliga sätt att kompensera näringsidkare som drabbats hårt av den här nya lagen.
Även Liberalerna och Sverigedemokraterna meddelade att de är för förslaget.
Och även Centern gav det beskedet senare på eftermiddagen.
Då skrev Andes W Jonsson, vikarierade partiledare så här:
Stefan Löfven håller ny presskonferens klockan 16.00 tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren.
Förslaget om ökad makt
• Regeringen föreslår ett tillfälligt bemyndigande för sig själv i smittskyddslagen med anledning av covid-19.
• Regeringen ska själv snabbt kunna ta beslut om att stänga verksamheter eller ta andra beslut för att begränsa smittspridning, utan att först skriva ett lagförslag och få det godkänt i riksdagen.
• Regeringen vill också kunna flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, om det inte går på annat sätt, för att klara behov i olika delar av landet.
Beslut ska meddelas genom föreskrifter och beslut börja gälla direkt.
• Regeringen ska ”snarast” skicka föreskriften till riksdagen för prövning och riksdagen ska kunna upphäva den genom en lag.
Den tillfälliga lagen föreslås gälla till den 30 juni i år. (TT)
Källa: Regeringskansliet