Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen begär ökad makt för att stoppa viruset

Statsvetaren Jenny Madestam om att regeringen vill ha mer makt: ”Sverige kan inte utlysa undantagstillstånd”.
För att skyndsamt och utan fördröjning kunna fatta det beslut som krävs för att begränsa spridningen av coronaviruset i landet vill regeringen nu ha ökade maktbefogenheter.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Regeringen vill ha kraftigt ökade maktbefogenheter för att bekämpa coronapandemin i landet, det kan Expressen nu avslöja. 

Man har tagit fram en lagrådsremiss och vänt sig till oppositionen för att få stöd för förändringen. 

Moderaterna har dock stora invändningar och varnar för att ”betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen”, och att beslut kan komma att fattas som är ”mycket ingripande för enskilda”.

Nu rapporterar SVT att regeringen rättar sig efter kritiken och skriver in en del som innebär att regeringen fattar besluten på egen hand men sedan omedelbart lämnas över frågan till riksdagen.

För att skyndsamt och utan fördröjning kunna fatta det beslut som krävs för att begränsa spridningen av coronaviruset i landet vill regeringen nu ha ökade maktbefogenheter. 

Ett utkast till lagrådsremiss har skickats till oppositionen för att de ska uttala sig och Expressen har tagit del av Moderaternas svar, där förslaget från regeringen också återges. 

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”, skriver Moderaterna. 

Syftet: snabba beslut

Regeringen vill att den nya lagen, som ger den ökade maktbefogenheter, införs omedelbart och ska gälla i tre månader. Syftet är kunna fatta snabba beslut kopplat till coronapandemin utan att vända sig till riksdagen. 

Det kan handla om begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar. 

Det kan också handla om begränsningar för transporter och tillgången till infrastruktur, som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer. 

Moderaterna är skarpt kritiska till att frågan inte har lyfts på de partiledarmöten man haft regelbundet och så sent som i tisdags.

Särskilt eftersom lagförslaget enligt Moderaterna innebär att ”betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen”, på ett område där ”beslut kan bli mycket ingripande för enskilda”. Det är en fråga som handlar om ”demokratins funktionssätt” och därför är det extra allvarligt, enligt partiet.  

Regeringen bekräftar

Moderaterna kräver nu att regeringen ändrar sitt förslag så att riksdagen får vetorätt. Partiet går med på att regeringen får utökad makt att fatta nödvändiga beslut som får effekt direkt. Men besluten ska då genast automatiskt prövas i riksdagen i efterhand. Säger riksdagen nej ska förordningen sluta att gälla, skriver partiet.

Man skriver också att Lagrådets synpunkter är av extra stor vikt eftersom detta gäller grundläggande demokratiska frågor.

Från regeringen bekräftar man på fredagskvällen ambitionen om utökade befogenheter. 

”Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder. Vi återkommer när det finns ett förslag. Regeringen förankrar löpande eventuella åtgärder med riksdagspartierna”, skriver Maja Fjaestad, statssekretare åt socialminister Lena Hallengren (S), i en kommentar till Expressen. 

KD går emot M: ”Positiva”

Samtidigt ger Kristdemokraterna nu beskedet att man ställer sig bakom regeringens begäran, och man gör därmed en annan bedömning än Moderaterna.

”Kristdemokraternas grundhållning är att det är rimligt att regeringen har de verktyg som krävs för att bekämpa smittspridningen. De befogenheter regeringen efterfrågar är tillfälliga och gäller under en mycket begränsad tid. Därför har vi i huvudsak ställt oss positiva till regeringens förslag”, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström understryker i en kommentar behovet av rättsäkerhet. 

”Vi är angelägna om att det går att fatta snabba och kraftfulla beslut för att bekämpa smittspridningen. Samtidigt är förslaget hastigt framtaget, och det är viktigt att åtgärderna är både träffsäkra och rättssäkra. Vi har lämnat ett snabbt svar om hur detta kan uppnås. Nu är det upp till regeringen att ta processen vidare”, skriver han i en kommentar. 

MP-profilens kritik: ”Känns obehagligt”

MP-profilen i Stockholm Daniel Helldén, som är trafikborgarråd i staden, går längre och beskriver regerringens förslag som ”obehagligt”

”Olustig utveckling. Att man inte skulle hinna förankra och få beslut av 55 riksdagsledamöter verkar märkligt. Känns obehagligt att förslagen ens kommer”, skriver Helldén på twitter.

https://twitter.com/DanielHellden/status/1246169411179986945

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar så här för TT:

”Vi har under de här veckorna efterfrågat mer handlingskraft och fler åtgärder. Detta är ett bra steg på vägen och borde ha kommit tidigare. I detta läge är jag tillfälligt villig att ge regeringen ökade möjligheter för snabbt agerande. Sen gäller det naturligtvis också att de vid behov faktiskt agerar och inte bara pratar. Vi ser fram emot en diskussion om adekvata kontrollmekanismer från riksdagens sida”.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

Viktor Barth-Kron om regeringens planer

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron om regeringens planer: ”De kan drabba enskilda hårt”.