Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reaktionen efter ny studie: ”Oroväckande”

Lena Hallengren gav besked om tredje dosen.
Charlotte Thålin är specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus.
Foto: Danderyds sjukhus / pressbild
Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet.
Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS
Nya forskningsresultat visar på låga andelar antikroppar sju månader efter vaccination med Pfizers vaccin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sju månader efter andra dosen av Pfizers vaccin återstår bara 15 procent av antikropparna.

För personer som varit covidsjuka innan vaccinering håller skyddet längre, enligt ny forskning från Danderyds sjukhus.

Niklas Arnberg, professor i virologi, menar att resultaten är ”oroväckande”.

Under våren 2020 samlade Danderyds sjukhus in prover från 2 149 medarbetare. I dag är 90 procent av dem vaccinerade.

Som en del av sjukhusets pågående studie har man nu testat hur stor del av deras antikroppar som återstått sju månader efter vaccinationen.

Resultatet visar att antikropparna minskade märkbart hos de som inte hade haft covid-19. Den gruppen utgjorde cirka 81 procent av deltagarna.

Tre månader efter den andra dosen hade deras antikroppar halverats. Efter sju månader återstod 15 procent, enligt studien.

De som fick Astra Zenecas vaccin har inte nått sjumånadersstrecket ännu. Efter tre månader hade de dock fem gånger lägre antikroppsnivåer än de som fått Pfizer.

Kan leda till ökad smitta bland vaccinerade

Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus, kommenterar resultaten i ett pressmeddelande. Hon konstaterar att ”antikroppsnivåerna sjunker relativt snabbt”, och nämner att vissa länder med hög vaccinationsgrad har fått ökad smitta igen.

Ett exempel är Israel. I slutet av augusti var åtta av tio vaccinerade i landet. Trots det rapporterades dödstal i nivå med de som man såg under andra vågen i januari.

− De låga antikroppsnivåerna kan innebära att vi framöver ser en ökad spridning även i vaccinerade grupper och det kan ha konsekvenser för våra äldre och sköra, säger Charlotte Thålin i pressmeddelandet.

När samhället nu öppnar upp, samtidigt som Sverige går in i en kallare period, blir frågan om bästa skydd för äldre och sköra aktuell, menar hon. 

Enligt Charlotte Thålin kan en tredje dos ”behövas redan nu”.

Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus, säger att antikroppsnivåerna var ”betydligt högre” och ”sjunker långsammare” för de som varit sjuka innan vaccineringen. Det handlar om cirka 19 procent av deltagarna i studien.

– Individer som har haft covid-19 behöver därför inte en påfyllnadsdos, i alla fall inte inom kort, säger Havervall i pressmeddelandet.

Professorn: ”Överraskande”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, har sett över de nya resultaten och flaggar för att studien ännu inte publicerats eller faktagranskats. Alltså bör man vara försiktig med att dra slutsatser om exakta siffror.

Resultaten ger dock stöd till tidigare faktagranskade studier som visat att antikropparna sjunker över tid.

– Men det är lite överraskande och oroväckande att de skulle sjunka så här mycket. Det är mer än vad man sett i tidigare studier, säger Arnberg.

– Det stöder att det är jätteviktigt att vi nu kommer i gång med påfyllnadsdoser.

Vid en pressträff på måndagen gav socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson besked om vilka grupper som nu ska få en tredje dos. Det handlar om personer som bor på äldreboende eller SÄBO, de som har hemtjänst och alla över 80 år.

– Det är ett arbete som kan påbörjas i dag, sa Lena Hallengren.

Niklas Arnberg instämmer om att de äldsta och sköra bör prioriteras först, men säger att den nya studien visar att även yngre lär behöva en boost.

– Den här studien kommer att ge oss kunskap om vad som gäller för de i arbetsför ålder. Utifrån vad som kommunicerats ut så får man intrycket att även den gruppen kan komma att behöva en tredje dos ganska snart. Kanske inte redan inom några veckor, men om några månader.

Se mer

Detta gäller efter 29 september.