Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasmus, 27, utbildar sig för att kunna hjälpa sjuka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Som kabinpersonal för SAS är Rasmus Saveman från Uppsala van vid att arbeta på 10 000 meters höjd.

Efter att ha gått en kortare sjukvårdsutbildning hoppar han nu temporärt in och jobbar inom vården för att hjälpa till under coronakrisen i stället.

– Det känns bra att kunna göra något för samhället, säger Rasmus Saveman.

Till vardags arbetar Rasmus Saveman, 27, som kabinpersonal för flygbolaget SAS.

Men efter att SAS permitterat personalstyrkan bestämde sig Rasmus Saveman för att gå en sjukvårdsutbildning – för att på så vis kunna hjälpa till under den pågående coronakrisen då det råder personalbrist inom såväl sjukvården som äldrevården.

Det är Sophiahemmet i Stockholm som står bakom utbildningen dit permitterad personal kunde intresseanmäla sig.

– Satsningen är vårt sätt att visa samhällsansvar i en extraordinär situation, förklarar Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet högskola.

”Det var väldigt hastigt”

Efter ett par dagars utbildning är Rasmus Saveman och hans kolleger redo att rycka in där det behövs. 

– Många av oss har fått någon form av hemtjänst eller äldreomsorg. Men det är några få av oss som har hamnat på Sophiahemmet eller något sjukhus, säger han.

Varför bestämde du dig för det här?

– Det var väldigt hastigt, så i förstaläget fanns det väldigt lite information, men det kändes som att det kan leda till någonting. Både något vettigt att lägga sin egen tid på, men också att det känns bra att kunna göra något för samhället när man ändå kan.

Rasmus Saveman menar att det här blir hans sätt att hjälpa till i den situation som råder. Han kommer också att få användning av sin egen utbildning och erfarenhet som kabinpersonal, för det finns likheter, menar Rasmus Saveman. 

Dels har han grundläggande kunskaper i första hjälpen och hjärt-lungräddning, dels är han van vid att möta människor som hamnat i svåra situationer på ett eller annat vis.

– Vi är organiserade, är bra personkännare, vi arbetar med rutiner, ja mycket sånt. Vi har lätt för att lyssna in och se var vi behövs och behöver lägga fokus. Och säkerhet är alltid prio ett för oss. I vår bransch handlar det om flygsäkerhet, absolut, men det kan också innefatta personer och hur de mår. Det känns som att det finns lite likheter.

Snabba ryck

Under utbildningen har Rasmus Saveman fått lära sig baskunskaper inom flera relevanta områden. Allt från tunga lyft, som att flytta en person från säng till rullstol, samt hygien och användning av skyddsutrustning. 

– Vi har haft föreläsningar om smittspridning och fokus på just Corona, även om vi inte kommer att vara i frontlinjen på så vis men det är ändå bra att kunna, säger han.

Och det är snabba ryck.

På fredag ska Rasmus Saveman träffa sin kommande arbetsgivare. 

– Sedan tänker jag mig att det säkert vore möjligt att köra redan på lördag, säger han.

Du känner dig redo så att säga?

– Haha, ja så redo man kan bli. Nej, men jag är redo att komma på plats och få en introduktion, lära känna stället lite, det tror jag.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.