Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapporter om nervsyndrom efter Astra-vaccin undersöks

Vill ha besked om yngre kan få välja Astra Zenecas vaccin.
EMA begär en analys av alla som fått det neurologiska syndromet GBS efter att ha fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

EMA undersöker rapporter om fall av ett sällsynt neurologiskt syndrom bland personer som fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA undersöker rapporter om fall av det sällsynta neurologiska tillståndet Guillain-Barrés syndrom, GBS, bland personer som fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, Vaxzevria. Det skriver EMA i ett pressmeddelande.

GBS är en störning i immunsystemet som kan orsaka smärta, stelhet, muskelsvaghet och svårigheter att gå. 

Fall av GBS upptäcktes under godkännandeprocessen, och klassas som så kallade ”oönskade händelser”, där det inte är klarlagt om det finns något orsakssamband med vaccinet. EMA uppger inte hur många fall det rör sig om. 

EMA har nu begärt att Astra Zeneca lämnar ut detaljerade data med en analys av alla rapporterade fall i nästa sammanfattande säkerhetsrapport.

EMA utreder sedan tidigare en möjlig koppling mellan Vaxzevria och mycket sällsynta fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar.

I Sverige har totalt sju sådana misstänkta fall rapporterats in hittills, varav tre har resulterat i dödsfall.

Richard Bergström: "Viktigt att dela med oss av vaccindoser".