Sveriges metod mot coronaviruset, att man inte har stängt exempelvis restauranger, gym eller skolor, har väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Och på de dagliga presskonferenserna hos Folkhälsomyndigheten har journalister från hela världen varit på plats för att ställa frågor om Sveriges strategi.
Andra länder har stängt ner både skolor, affärer och restauranger, men inte Sverige. Och rent ekonomiskt, om man tittar man på EU-kommissionens vårprognos, väntas Sverige klara sig bättre än genomsnittet av de europeiska länderna med en tillbakagång i BNP med 6,1 procent.
En av anledningarna kan vara den mjukare strategin.
Men enligt en rapport från investmentbanken Goldman Sachs kan Sveriges strategi vara svår att överföra eller kopiera av andra länder, något som citerats av bland annat Forbes och Bloomberg.
Unik demografi
Anledningen är, enligt rapporten, den unika demografin. Sverige är hälften så tätbefolkat som exempelvis Italien, samtidigt finns många singelhushåll och man bor inte tillsammans över generationsgränser.
– Den svenska strategin kan inte exporteras för att stödja en snabb återöppning någon annanstans, säger chefen för en gruppen av ekonomer vid Goldman Sachs som arbetat med rapporten, i ett pressmeddelande.
Försvarar strategin
Tittarman på dödstal så har Sverige betydligt färre döda per 100 000 invånare än vad några av de stora europeiska länderna har, men också betydligt fler döda om man jämför med de nordiska grannländerna.
I Sverige har nästan 3 000 personer dött medan det i övriga nordiska länder totalt har dött ungefär 1 000 personer.
I slutet av april skrev CNN att Sverige hade 21 döda per 100 000 invånare. I Danmark var siffran sju döda per 100 000 invånare och i Finland och Norge var det fyra döda per 100 000 invånare. Jämfört med Spanien och Italien har dock Sverige klarat sig bättre. I de hårt drabbade länderna låg siffran 49 respektive 44 döda per 100 000 invånare.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, har försvarat den svenska strategin.
– Det handlar om att man försöker hålla ner smittspridningen så mycket som möjligt så att man kan hinna med att hantera den. Vi följer utvecklingen och anpassar åtgärderna men det går till exempel inte att öppna och stänga skolorna med några veckors mellanrum, har Tegnell tidigare sagt i en intervju med TT.
Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har försvarat den svenska strategin. I en intervju med CNN pratade hon om att förtroendet som finns mellan folket, myndigheter och politiker.
– När det kommer en rekommendation från Folkhälsomyndigheten finns det en stark vilja bland folk att följa den, sa hon i intervjun.