Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorns varning: Risk för nya lokala utbrott i Sverige

Andra vågen av corona redan här i flera länder.
Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Spridningen av coronaviruset ökar på flera håll i världen. 

Även Sverige riskerar att få en ökad smittspridning, menar professor Fredrik Elgh.

– Jag är rädd för att det kan hända när människor samlas igen efter semestern. Det bör vi ta en väldig höjd för här i Sverige, säger Elgh till SVT Nyheter.

I flera av Europas länder har smittspridningen av det nya coronaviruset ökat. Bland annat har delar av Spanien fått nya utbrott som tvingat områdena att återinföra restriktioner.

I Sverige har vi inte sett en ökad smittspridning men Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, menar att det finns en risk för nya lokala utbrott i landet.

Elgh tror inte att den svenska strategin gör så att vi har ett bättre utgångsläge än länder som nu börjat öppna upp efter att ha haft hårdare restriktioner.

”Dålig koll på var smittan finns”

– Smittan sprider sig i ett samhälle på samma sätt, oavsett om det är i Spanien eller Sverige eller USA, det handlar om vad man gör för att mota den. Och som jag ser det så gör vi inte jättemycket för att mota den i Sverige, säger Fredrik Elgh till SVT.

Elgh tycker att fler tester ska genomföras, att man ska lägga större resurser för att smittspåra och att munskydd ska användas vid allmänna sammankomster.

– Vår strategi gör att det finns risk för att det kan ske utbrott. Vi har dålig koll på var smittan finns, eftersom vi fortfarande testar såpass lite. Vet man var man har smittan kan man göra lokala insatser för att smittspåra. Jag tror inte att Sveriges strategi gör att vi är mer privilegierade än andra länder, säger Elgh till SVT.