Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorns oro när mutationerna sprids

Smittskyddsläkaren: ”Hade inte trott att vi skulle vara förskonade”
Professor Jan Albert.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Den brittiska, brasilianska och sydafrikanska mutationerna har alla påträffats i Sverige.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Vaccinet fungerar sämre på den sydafrikanska och brasilianska mutationen. 

Enligt Jan Albert, professor i smittskydd, blir det därför ”jobbigt” om varianten sprider sig i Sverige.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Fyra fall av den brasilianska mutationen upptäcktes i helgen i Gävleborg och det har redan konstaterats att personerna inte fick smittan utomlands. Nu steppar region Stockholm upp och kommer att inleda smittspårning eftersom en person har koppling till huvudstaden. 

Om mutationen får fäste i Sverige kan det innebära problem. Enligt Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet, har vaccinet mindre effekt mot de brasilianska och sydafrikanska mutationerna.

– Det blir jobbigt om det blir en stor spridning som inte täcks lika bra av vaccinet, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”.

Vaccinet ger visst skydd

– Så långt det är studerat så verkar skyddseffekten vara lägre, men inte noll. Det är sällan så med biologi, det är inte svart och vitt, utan det finns gradskillnader. Risken att bli smittad igen, eller smittad för första gången om man blivit vaccinerad, är lite högre med de här varianterna.

Experten är dock tydlig med att det finns ett skydd, även om det inte är lika starkt som mot exempelvis Wuhan-viruset. 

– Det mesta som sprids i Sverige och världen är de ”gamla vanliga” varianterna. Och där fungerar vaccinet, säger han i ”Morgonstudion”.

I Gävleborg – där den brasilianska mutationen spridits – sätts ny nya åtgärder in. Framför allt är det för att bromsa spridningen av den brittiska mutationen som tagit över. 

– Det är nya hårda restriktioner, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg, till SVT. 

Exakt vad de nya restriktionerna innebär är på måndagsmorgonen oklart. 

Se också:

”Har en mutation som även finns hos den sydafrikanska”

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.