Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorns kritik – efter Sveriges höga dödstal

Anders Tegnell om svarta siffrorna: Svårt att jämföra.
Matti Sällberg, virusforskare och professor vid Karolinska institutet.
Helena Gisslén, sektionsledare, visar hur det går till vid provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset, Sahlgrenska.
Foto: Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN / Adam Ihse
Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsorådet, Socialstyrelsen, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, och Anders Tegnell under en av presskonferenserna i maj .
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen och Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Olsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har ett av de högsta antalen avlidna i covid-19 per capita i världen, enligt en statistisk analys av den senaste veckans genomsnitt.

Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet, ifrågasätter relevansen i att jämföra dödsfall per capita mellan olika länder under pandemin och även Tegnell har varit inne på samma spår. 

– Jag tror inte att det är riktigt rätt att räkna per capita, säger Sällberg i SVT:s Morgonstudion.

Björn Olsen, även han professor, ger inte mycket för det resonemanget: ”Man vill väl upprätthålla bilden av att vi inte sticker ut”, skriver han i ett sms. 

I onsdags hade Sverige gått om Storbritannien i snitt-antalet avlidna per en miljon invånare, räknat över en vecka: 6,08 mot 5,57.

Så här såg statistiken ut under torsdagen.
Foto: Statistiken från Ourworldindata.

I går, torsdag, låg veckosnittsiffran på 5,25 för Sverige och 5,30 för Storbritannien. I dag, fredag, rapporteras 4,84 för Sverige, 4,87 för Ecuador och 5,11 för Storbritannien.

Statistiken publiceras löpande på sajten Our World In Data, och drivs av forskare vid Oxford University i samarbete med brittiska organisationen Global Change Data Lab.

– Det är väldigt sorgligt, väldigt sorgligt, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, om snittsiffrorna.

– Det är så många människor som offrats på det här altaret som kallats flockimmunitet.

”Inte rätt att räkna så”

Virusforskaren och professorn Matti Sällberg säger att han inte tycker att det rätt att räkna dödsfall per capita.

Han vill i stället att man ska relatera dödstalen till hur spridd smittan är i samhället – alltså hur många av de som har insjuknat i covid-19 har avlidit.

– Om vi jämför Sverige och Danmark, där vi har 6 procent [smittspridning] i Sverige, där ligger vi på ett dödstal på 0,5-0,7 procent, säger Matti Sällberg till SVT och fortsätter:

– Danmark där hade man 1-1,2 procent [smittspridning], och där har man 500-600 döda. Där ligger man på ett dödstal på kanske 0,8 procent. Då är det inte så stor skillnad mellan Sverige och Danmark.

På fredagen rapporteras ytterligare 54 personer avlidna i covid-19 i Sverige. Totalt har 3 925 personer dött i coronavirussmitta i Sverige.

Tegnell kritisk till statistiken

Även statsepidemiolog Anders Tegnell är kritisk till att jämföra veckosnitt per capita.

– Vi ligger på olika delar av epidemikurvan. Sverige ligger ganska långt fram, säger han till DN och tillägger:

– Andra länder ligger ännu längre fram så att dödstalen har hunnit gå ned ordentligt och vissa länder är på väg upp. Så jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att jämföra en enskild vecka.

Björn Olsen däremot, säger till Expressen att han inte förstår varför man vill kritisera veckosnittet per capita.

”Man vill väl upprätthålla bilden av att vi inte sticker ut och har situationen under kontroll,” säger han i ett sms till Expressen.

Björn Olsen svarar på frågor om antikroppar, klustersmitta och viruset i sommar.