Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn: ”Tredje vågen här – har vänt”

Statsminister Stefan Löfvens besked från onsdagens pressträff.
Fredrik Elgh, professor och överläkare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / IBL
Joacim Rocklöv. Universitetslektor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Foto: MATTIAS PETTERSSON / INSTITUTIONEN FÖR FOLKHÄLSA OCH KLINISK MEDICIN
Tredje vågen kan vara här.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oron för en tredje våg fick regeringen att ytterligare skärpa coronarestriktionerna.

Men nu befarar Joacim Rocklöv, professor och epidemiolog, att den redan är här.

– Man kan på sätt och vis säga att tredje vågen är här, det har ju vänt, säger Rocklöv.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Det är inte ”ödebestämt” om tredje vågen är här eller inte, sa statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på onsdagen. Samtidigt pekar smittkurvan uppåt igen efter ett par oförändrade veckor.

De muterade varianterna tar allt större plats och huruvida vaccinen ger skydd mot dem återstår att se. 

– Det kan bli extra problematiskt nu när de mer smittsamma varianterna etablerar sig i Sverige. Det kommer förmodligen inte göra situationen gynnsammare, så jag tror det kommer bli en kamp, säger Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Institutionen för folkhälsa vid Umeå universitet.

Men är den tredje vågen här? 

– Det kan man på sätt och vis säga, för kurvan har ju vänt och med tanke på mutationerna så är det illavarslande. De nya varianterna ger mer allvarlig sjukdom.

På torsdagen varnade WHO för att den brittiska mutationen är både mer smittsam och orsakar allvarligare symptom.

Elgh: ”Jätteorolig” 

Samtidigt har regeringen gjort det möjligt för Folkhälsomyndigheten att lokalt eller nationellt begränsa öppettiderna för samtliga serveringsställen. Alltså barer, kaféer och restauranger. Men Rocklöv menar att de utökade restriktionerna kom för sent. 

– Det är en stor smittspridning i Sverige så det är absolut för sent. Om vi hade agerat tidigt i Sverige, vid nyåret, så hade vi nog kunna begränsat de nya varianterna.

Även Fredrik Elgh, professor och överläkare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, är övertygad om att den tredje vågen är här och det gör honom orolig.

 – Man vill inte att resten av landet ska ha det så som det är på väg att hända i Västerbotten. Där är det så mycket smitta att det kan bli svår att klara sjukvård och andra samhällsfunktioner om vi inte får bukt med den snabba ökningen. 

I en slutspurt 

Fredrik Elgh menar även att det är extra viktigt för att Sverige att hålla ner smittspridningen i den slutspurt som världen befinner sig i innan vaccinet ger full effeket. 

– Vi måste ta i så mycket vi kan och jag vill se mer tydlighet. Jag blev till exempel väldigt häpen över att regeringen inte nämnde munskydd en enda gång under presskonferensen i onsdags. Det finns för mycket som talar för munskydd än de sagorna om att munskydd inte skulle ha någon betydelse

”Om allt funkar ska vi inte se någon ny våg i höst”

Matti Sällberg om hur och när vaccineringen ger resultat.


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.