Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar: Samma nivå som april om två veckor

Fredrik Elgh I SVT:s ”Agenda”: Läget mycket allvarligt.
Fredrik Elgh, professor och överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.
Foto: SVT
Jan Albert, professor och överläkare vid Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska institutet.
Foto: SVT
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen är på väg i en brant kurva uppåt.

Enligt Fredrik Elgh, professor i klinisk mikrobiologi, kan Sverige inom en till två veckor ha lika många coronapatienter på sjukhusen som i april.

– Jag vill beskriva läget som mycket allvarligt, säger han i SVT:s ”Agenda”.

Spridningen av coronaviruset

Fredrik Elgh säger att smittokurvan just nu ligger på 400 till 500 fall per en miljon människor. Han beskriver läget som allvarligt – och menar att det kommer att bli värre.

– Vi ser inläggningen på sjukhusen. Räknar vi på det är det klart att inom en till två veckor så når vi samma situation som vi hade på toppen i april, säger Fredrik Elgh till SVT.

Han får medhåll av Jan Albert, professor och överläkare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska institutet.

– Det är jätteallvarligt med den här snabba ökningen som vi inte vet när den ska toppa. Visste vi det och trodde att det skulle vara om två veckor, då hade oron inte varit lika stor. Men vi är inte alls säkra på om det där kan fortsätta framåt jul och längre än så, säger han i programmet.

Oense om åtgärder

Regeringen har vidtagit nya åtgärder för att minska smittspridningen. I veckan föreslogs exempelvis ett alkoholstopp på krogar efter klockan 22.00 för att undvika trängsel.

I ”Agenda” säger Jan Albert att han tror att åtgärderna som finns i dag skulle kunna vända trenden – men det skulle vara i ett scenario där alla följer rekommendationerna. 

Fredrik Elgh anser å sin sida att det krävs striktare åtgärder. För att bryta kurvan vill han se mer och effektivare testning, karantän för sjuka och deras kontakter, samt att det införs obligatoriskt munskydd.

– Jag kan inte tänka mig att det finns någon naturlig mekanism som skulle vända på denna kurva. Det kan vara de åtgärder som vi gör nu, men de är alldeles för trubbiga, säger han i SVT.

Fler vittnar om håravfall efter covid-19: ”Panik”

Frisören Annelie Lövgren insjuknade i covid-19 för sju månader sedan och tappade en stor del av håret. Flera av hennes kunder vittnar om samma sak.