Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorn: Därför är det bra om fler är smittade

Matematikprofessorn Tom Britton: ”Bättre av två skäl”
Tom Britton är matematikprofessor och har räknat på virusets smittspridning.
Foto: SVT / Skärmdump
Tom Britton tror att hälften av alla smittade kan vara bosatta i Storstockholm.
Foto: DAVID KEYTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Förra veckan visade försvaret och Sahlgrenska Universitetssjukhuset upp sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nära en miljon människor i Sverige kan ha smittats av corona. 

Det säger matematikprofessorn Tom Britton som räknat på smittspridningen.  

– För mig hade det varit en glad nyhet om fler än en miljon var smittade i dag, säger han. 

Matematikprofessorn Tom Britton har utifrån den information som i nuläget finns om corona, gjort en beräkning på hur många som kan vara smittade och när viruset når sin kulm i Sverige. 

Du har kommit fram till att upp till en miljon människor i Sverige kan vara smittade, hur har du kommit fram till det? 

– Min bedömning skulle vara någonstans mellan en och en halv miljon. Men det finns en stor osäkerhet i det. Osäkerheten är i det man kallar mörkertal. Det har en ganska nära koppling till hur stor dödligheten är i sjukdomen. Men jag tror ändå att det är en ganska rimlig uppskattning. Det är inte bara några hundratusen och inte heller flera miljoner.

Om det är så många som kan ha smittats, kommer antalet döda då att öka dramatiskt den närmaste tiden? 

– Det finns anledning att tro att antalet döda kommer fortsätta växa. Men ju fler som är smittade i dag ju bättre är det av två skäl. Ju fler som är smittade i dag tyder på att dödligheten är lägre. Ju fler som är smittade i dag tyder också på att det är färre som är mottagliga, vilket betyder att vi håller på att bygga upp en befolkningsimmunitet. Så för mig hade det varit en glad nyhet om fler än en miljon var smittade i dag. 

Känner dig trygg i dina beräkningar? 

– Ja, mindre än några hundratusen smittade skulle vara väldigt förvånande.  

Så många kan vara smittade i Stockholm 

Hur många smittade kan det vara i Stockholm?

– Stockholm ligger längst fram, så kanske till och med merparten finns i Storstockholm med två miljoner invånare. Jag kan tänka mig att det kanske är hälften av de smittade som bor i Storstockholm. Mellan 250 000 till en halv miljon personer. 

Då är det ju ett väldigt stort mörkertal, varför diskuteras inte det mer?

– Framförallt är det konstigt att man inte gjort tester. Det är lätt att vara skeptisk till en matematiker, men det finns ju en sanning där ute. Att gå ut och testa är ju mer tillförlitligt än att lita på en professor. Jag rekommenderar varmt att man gör tester på slumpmässigt utvalda personer. 

Han fortsätter:

– Tyvärr finns det inget test som visar om man varit smittad tidigare men tillfrisknat. Ett så kallat antikroppstest. Men man kan kolla på hur många som bär på viruset nu. 

Varför skulle det vara viktigt? 

– Om vi tittar på hur många som är smittsamma nu, låt oss säga fem till tio procent i Stockholm och sen gör samma mätning om en vecka. Har den då gått upp så ser man att viruset är på väg att växa. Är det sen kvar på tio procent veckan efter och sen går ner så får vi en bra uppfattning om vart vi är på väg. Om vi förblir smittsamma eller om det håller på att avta. Det finns ett stort intresse i att ta reda på hur många som är smittsamma just nu och sen ännu mer när det kommer ett antikroppstest. 

Hur ser det ut framåt enligt dina beräkningar?

– Där har jag hört flera prata i liknande banor så det är inte bara baserat på mina beräkningar, men i Stockholm tror jag att den mesta spridningen sker i april. Sen så tror jag att den kommer börja avta lite. 

Då börjar det avta till sommaren? 

– Om det är mest i april så är det också en fördröjning. Från mitten av april och en och en halv månad framåt kommer det bli en tung period för sjukvården. Sen kan andra delar av landet förskjutas med en till två veckor, då andra delar ligger efter Stockholm. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

Professorn förklarar: "Kan snart börja testa".